Traže reakciju
58

Bajramović: Vlada FBiH želi postavite poslušnike na čelo SSSBiH i dodatno uništiti radnička prava

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović uputio je zahtjev za hitno reagovanje Delegaciji EU u BiH, Uredu Visokog predstavnika, te Međunarodnoj i Evropskoj konfederaciji sindikata zbog grubog kršenja Konvencije Međunarodne organizacije rada koje je BiH ratifikovala.

U zahtjevu Bajramović ističe kako se Vlada FBiH direktno umiješala u unutrašnje funkcionisanje sindikata kada je dopisom od 7. marta ove godine obavijestila predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH da se nisu stekli uslovi za predloženo održavanje sjednice ESV-a za teritoriju FBiH i u kojem se zahtjeva da se ista otkaže iz razloga što je, kako se navodi, u toku izbor rukovodstva SSSBiH te da se kongresne aktivnosti u tom smislu još uvijek u toku.

"S obzirom da je SSSBiH još u novembru 2017. godine uputio Inicijativu za utvrđivanje najniže satnice za 2018. godinu, Vlada FBiH, izmišljajući izgovore, djelovala je i djeluje suprotno, tj. odbija da prisustvuje sjednicama ESV-a za teritoriju FBiH kako se ovo pitanje ne bi razmatralo. Zbog ovakvog pristupa Vlade FBiH, za rezultat imamo neodržavanje sjednica ESV-a već skoro pet mjeseci. Dodatno zabrinjavajuća činjenica je nastojanje Vlade FBiH na čelu s premijerom da na čelo SSSBiH postavi poslušnike koji joj se neće suprotstavljati u namjeri da dodatno uništava radnička prava, a sve posredstvom Ambasade Velike Britanije koja plaća savjetnike premijeru FBiH", stoji u zahtjevu.

Podsjetio je da je 14. kongres SSSBiH koji se održavao 22. februara ove godine prekinut zbog nedostatka kvoruma, te da zbog toga nije izvršen izbor novog rukovodstva Saveza. to znači, ističe se, da postojeće rukovodstvo nije razriješeno dužnosti, te i dalje upravlja Savezom sve do izbora novog rukovodstva.

"Međutim, izbor predsjednika i organa SSBiH ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje funkcionisanje ESV-a za teritoriju FBiH. Sporazum o osnivanju ESV-a koji predstavlja institucionalni oblik za vođenje tripartitnog socijalnog dijaloga je definisano da svaki socijalni partner samostalno imenuje i opoziva svoje članove. Shodno navedenom sporazumu članove delegacije SSSBiH u ESV-u prema Odluci bira Glavni odbor SSSBiH. U skladu s navedenom odlukom izabrana je delagacija SSSBiH u ESV-u čiji mandat traje dok traje mandat izvršne vlasti u FBiH. Prema tome, održavanje Kongresa SSSBiH apsolutno nema nikakav utjecaj na sastav delegacije SSSBiH u ESV-u, tako da isti ne može predstavljati razlog neodržavanja sjednica ESV-a", stoji u zahtjevu.

Bajramović traži hitnu reakciju Međunarodnu organizaciju rada i Međunarodne konfederacije sindikata prema Vladi FBiH i upozori je na grubo kršenje Konvenciju koju je BiH ratifikovala.

"Također, tražimo da hitno posjetite SSSBiH radi održavanja zajedničkog sastanka kako bi se detaljno iznijeli i obrazložili najveći napadi na sindikat otkako postoji i direktno miješanje Vlade FBiH u unutrašnju politiku SSSBiH", zaključuje se u zahtjevu.