Sindikat ostaje nezavisan
0

Bajramović: Mali broj političkih stranaka obećava ekonomski oporavak zemlje

FENA
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Bajramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i sve njegove strukture i u ovim turbulentnim političkim vremenima zadržali su nezavisnost od vlada na svim nivoima, političkih stranaka, religijskih i drugih struktura i garantujem da se sindikalna politika neće svrstati ni na jednu stranu, rekao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović u razgovoru za Fenu.

"Često smo u situaciji da nudimo neka rješenja, i onda kada nudimo ta rješenja ili čak kada ih tražimo dovodimo se u poziciju da nas svrstavaju s nekim. Kao prvo, nisam član nijedne političke partije i nastojim zastupati dobre ideje bilo ko da ih predloži, i to je moja obaveza. Ali, nažalost, u našem društvu uvijek postoji zadnja namjera, a takve namjere su obično 'pokvarene', i zato demantujem sve one koji nas svrstavaju da smo pod nečijom kontrolom", kazao je Bajramović, pojašnjavajući da postoji sve više pokušaja da se sindikat ispolitizira.

Istaknuo je da je u današnje vrijeme veoma teško i zahtjevno držati jedinstvo i u samom SSSBiH.

"Kako držati to jedinstvo kada na jednoj strani imamo realni sektor, koji je u izuzetno teškoj situaciji, a na drugoj strani radnike koji primaju plaće iz budžeta, i oni su praktično suprotstavljeni jedni drugima", rekao je on.

Istaknuo je da su neke političke partije napadale Sindikat kada je s Vladom FBiH - s predstavnicima stranaka okupljenih oko Platforme (SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak) potpisao Protokol o međusobnoj saradnji, ocijenivši da je to urađeno jer su se te političke partije uplašile da će se dogovoreno realizirati.

"Mi smo naših 40 stavova pred prošle izbore sumirali i poslali ih političkim strankama, tražili odgovor, i nakon toga potpisali protokol. Prvi član tog protokola kaže da se prihvataju stavovi SSSBiH i da će se raditi na njihovoj realizaciji te da će to biti prihvaćeno i u kantonima. Pa ko ne bi potpisao takav protokol", kazao je Bajramović.

Istaknuo je da SSSBiH kao nezavisna i samostalna radnička organizacija uvijek nastoji da 'pritisne' vlast, jer vlast uspijeva mnoge stvari da odradi na način da je to moguće.

"Imaju infrastrukturu, logistiku, novac, a mi se dobrovoljno finansiramo. Naprimjer, imaju mogućnost da zakažu pa onda npr. otkažu skupštinu, a da mi protestujemo pred nekim praznim halama. Stoga su Glavni odbor i Predsjedništvo SSSBiH u stalnom zasjedanju, što znači da mogu održati sjednice i telefonski da bi brže reagirali. To će i naše kantonalne organizacije primjenjivati", rekao je Bajramović.

U razgovoru za Fenu, predsjednik SSSBiH je ocijenio da je mali broj političkih stranaka koji u predizbornoj kampanji obećavaju značajnije mjere za ekonomski oporavak zemlje, te da je cilj Sindikata i nakon lokalnih izbora prvenstveno nastaviti insistiranje za donošenje zakona o povezivanju staža radnicima.

To je, kako je rekao, moralni i krucijalni zakon i samo u FBiH je 50 hiljada radnika kojima nije povezan radni staž.

"Tu je i zakon o finansijskoj konsolidaciji firmi, novi Zakon o prekršajima, jer nam najveći dio ljudi radi 'na crno' zbog toga što su male kazne, kao i novi zakoni o radu i zaštiti na radu i štrajku. Zakon o reviziji privatizacije je usvojen, ali sada treba otpočeti s njegovom primjenom. Treba napraviti doradu Zakona o plaćama, Zakona o izvršnom postupku, jer se on ne odnosi samo na pojedince već i na firme. U ovoj 'rašomonijadi' propisa zaboravljene su i trudnice i imamo situaciju da od kantona do kantona imaju ili nemaju porodiljsku naknadu, a da ne govorim kakvim su sve mobinzima izložene", rekao je Bajramović.

Predsjednik SSSBiH je također ocijenio apsurdnim da on poziva vladu ili parlament da poštuje zakon, te je istaknuo da u Evropi na osnovu toga dobivaju sliku da u BiH vlada anarhija.

"Dakle, naš cilj je da i dalje ostanemo nezavisni, da istrajemo u našim zahtjevima putem svih vidova sindikalne borbe za radnička prava, od socijalnog dijaloga, preko Ekonomsko-socijalnog vijeća do protesta. Ekonomsko-socijalno vijeće je savjetodavno tijelo, ali često imam osjećaj da zakoni koje vlada pripremi ne idu u parlament dok ga ovo vijeće ne razmotri i iznese svoje primjedbe i stavove", rekao je Bajramović.