|

Bajram u Egipatskom selu u Mostaru: Bogata trpeza i humani sugrađani

Bajram u Egipatskom selu u Mostaru: Bogata trpeza i humani sugrađani
57
Piše: A. B.
24.9.2015. u 13:12
18
komentara
57

dijeljenja
1/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
2/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
3/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
4/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
5/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
6/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
7/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
8/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
9/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
10/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
11/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
12/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
13/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
14/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
15/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
16/16 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Blagdanski dani su iz godine u godinu posebni za 35 djece iz Dječijeg doma Egipatsko selo u Mostaru. Oni bajrame provode uz zajedničko druženje, a mnogi Mostarci dio svojih kurbana podijele sa njima.
Bogata bajramska trpeza ni ove godine nije izostala. Vrijedne ruke mostarskih domaćica su za mališane bez roditeljskog staranja pripremile tradicionalne delicije, a nije izostala ni velika baklava, koju su kuhari navedene ustanove spremili specijalno za obilježavanje Bajrama.

Vrijedne donacije



Ćamil Ramić, direktor JU Dječijeg doma Egipatsko selo, kazao je kako u Dom svraćaju brojni sugrađani za vrijeme blagdana i svojim donacijama osiguraju zalihe hrane domu za skoro cijelu godinu.

"Djeca se raduju kolačima, hrani, kao i brojnim posjetiocima koji nam dođu za Bajram. Veliko hvala ljudima i zvaničnicima koji dođu u dom i doniraju hranu, sokove, poslastice, ali i veliki broj kurbana, kojih imamo za cijelu godinu", kazao je Ramić.

Bećo Bajgorić samo je jedan od donatora kurbana kojeg smo ovdje zatekli.

"Došao sam da štićenicima i radnicima čestitam Bajram, ali i da im dodijelim kurban. Ovo je sigurno jedan od najvećih sevapa da se kurban uruči djeci bez roditeljskog staranja. Bila mi je želja da pored vjerskog obreda sve ovo bude i humano", dodao je Bajgorić.

Najdraži ipak bajramluk



Muškom dijelu štićenika dan je započeo tako što su se spremili i otišli na klanjanje Bajram-namaza u džamiju koja se nalazi u kompleksu Dječijeg doma. Za to vrijeme djevojčice su se zajedno s odgajateljima spremile i obavile završne radove čišćenja i pripreme za proslavu Bajrama. Ipak, prema navodima djece, najdraže od svega im je kad dobiju bajramluk.

"Prije Bajrama nastojimo da sve bude čisto kad dođu gosti u posjetu. Tokom blagdana zajednički provodimo vrijeme, idemo u šetnju, jedemo kolače, a muškarci idu da klanjaju bajram-namaz. Bajram je za mene poseban blagdan, a najdraže od svega mi je što dobijemo bajramluk", kazala je štićenica doma Larisa Bajrić.

S njom se složila i Ilvana Begović koja je dodala kako u vrijeme Bajrama svi zajedno dane provode s radošću, družeći se uz bogatu tradicionalnu trpezu.

U popodnevnim satima štićenici i odgajatelji otići će na zajednički ručak koji im već godina pripremaju rukovodioci Pozorišne kafane.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...