{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajram u Egipatskom selu u Mostaru: Bogata trpeza i humani sugrađani

24.9.2015. u 13:12
57
18
Bajram u Egipatskom selu u Mostaru: Bogata trpeza i humani sugrađani
57
Blagdanski dani su iz godine u godinu posebni za 35 djece iz Dječijeg doma Egipatsko selo u Mostaru. Oni bajrame provode uz zajedničko druženje, a mnogi Mostarci dio svojih kurbana podijele sa njima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bogata bajramska trpeza ni ove godine nije izostala. Vrijedne ruke mostarskih domaćica su za mališane bez roditeljskog staranja pripremile tradicionalne delicije, a nije izostala ni velika baklava, koju su kuhari navedene ustanove spremili specijalno za obilježavanje Bajrama.

Vrijedne donacijeĆamil Ramić, direktor JU Dječijeg doma Egipatsko selo, kazao je kako u Dom svraćaju brojni sugrađani za vrijeme blagdana i svojim donacijama osiguraju zalihe hrane domu za skoro cijelu godinu.

"Djeca se raduju kolačima, hrani, kao i brojnim posjetiocima koji nam dođu za Bajram. Veliko hvala ljudima i zvaničnicima koji dođu u dom i doniraju hranu, sokove, poslastice, ali i veliki broj kurbana, kojih imamo za cijelu godinu", kazao je Ramić.

Bećo Bajgorić samo je jedan od donatora kurbana kojeg smo ovdje zatekli.

"Došao sam da štićenicima i radnicima čestitam Bajram, ali i da im dodijelim kurban. Ovo je sigurno jedan od najvećih sevapa da se kurban uruči djeci bez roditeljskog staranja. Bila mi je želja da pored vjerskog obreda sve ovo bude i humano", dodao je Bajgorić.

Najdraži ipak bajramlukMuškom dijelu štićenika dan je započeo tako što su se spremili i otišli na klanjanje Bajram-namaza u džamiju koja se nalazi u kompleksu Dječijeg doma. Za to vrijeme djevojčice su se zajedno s odgajateljima spremile i obavile završne radove čišćenja i pripreme za proslavu Bajrama. Ipak, prema navodima djece, najdraže od svega im je kad dobiju bajramluk.

"Prije Bajrama nastojimo da sve bude čisto kad dođu gosti u posjetu. Tokom blagdana zajednički provodimo vrijeme, idemo u šetnju, jedemo kolače, a muškarci idu da klanjaju bajram-namaz. Bajram je za mene poseban blagdan, a najdraže od svega mi je što dobijemo bajramluk", kazala je štićenica doma Larisa Bajrić.

S njom se složila i Ilvana Begović koja je dodala kako u vrijeme Bajrama svi zajedno dane provode s radošću, družeći se uz bogatu tradicionalnu trpezu.

U popodnevnim satima štićenici i odgajatelji otići će na zajednički ručak koji im već godina pripremaju rukovodioci Pozorišne kafane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: