Reakcija
53

Bajić: Tegeltija je tumačenjem zakona i poslovnika istrčao na tanak led

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH Bojan Bajić reagirao je nakon što se danas oglasio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji je tumačenja odredbi Zakona o VSTV-a i Poslovnika o radu VSTV-a nazvao neprofesionalnim, pogrešnim i manipulativnim.
"Milan Tegeltija se oglasio nakon što sam ispred Foruma za etiku i usklađenost uputio pritužbu VSTV-u da predsjednik Vijeća nije postupio po Članu 6, stav 3 Zakona o VSTV-u i Član 6b Poslovnika o radu Vijeća po kojem je morao formirati ad hoc disciplinsku komisiju koja bi ispitivala činjenice o 'potkivanju', a to bi značilo obavezno udaljenje s dužnosti dok se ne okonča postupak, te da je umjesto toga Milan Tegeltija 23. maja organizovao manipulativnu i irelevantnu ceremoniju glasanja članova Vijeća o podršci predsjedniku", napisao je Bajić na svom Facebook profilu..

"Prije nego što Vam obrazložim šta je Tegeltija rekao, samo da kažem građanima da Tegeltiji više nema spasa, istrčao je na tanak led i svojim odgovorom dao dokaz da uopšte ne zna da tumači zakone ili samo blefira kao pokeraš. To je toliko smiješno što je rekao da sam počeo sumnjati da li je on ikad obavio pripravnički staž po završenom pravnom fakultetu, a ne bi bilo zgoreg i diplomu provjeriti2, naveo je Bajić..

Bajić tvrdi da Tegeltija netačno tumači zakon više puta, te dodaje da član 6 stav 3 Zakona o VSTV glasi:

  • Odluku kojom člana smjenjuje s dužnosti iz razloga navedenih u stavu 1.tač. (d), (e) i (f) ovog člana, Vijeće donosi na prijedlog najmanje jedne trećine svojih članova ili na prijedlog disciplinske komisije, dvotrećinskom većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju.

"Obratite pažnju na rastavni veznik (ili) na sljedećem mjestu: ...jedne trećine svojih članova (ili) na prijedlog disciplinske komisije...Ovaj rastavni veznik (ili) govori da inicijativu za smjenu mogu pokrenuti ili 1/3 članova ili disciplinska komisija. Dakle Tegeltija li Tegeltija, ad hoc komisija jeste alternativa inicijativi za smjenu koju može pokrenuti 1/3 članova i ne mora biti prethodno potpisana inicijativa od 1/3 članova da bi došlo do formiranja ad hoc komisije", kaže Bajić te dodaje:

"Sada kada imamo priznanje Tegeltije da Članovi 6 u Zakonu i Poslovniku mogu da ga smijene, te kada imamo dokaz da nije obratio pažnju na ovaj legendarni rastavni veznik (ili), sada je potrebno da stručni, časni, pošteni i savjesni članovi Vijeća ne dozvole da ih Tegeltija povuče za sobom u ponor pravnog amaterizma, bahatosti i neodgovornosti, i da u narednu srijedu na sjednici Vijeća aktiviraju ove članove Zakona i Poslovnika pa da se pozdravimo sa Tegeltijom i onda krenemo polako da sređujemo to pravosuđe kako treba".