Greška lidera SDA
565

Bajić i Mustafić demantovali Izetbegovića: U Rudom je osnovana Prva proleterska brigada, a ne Naša stranka

D. Be.
Foto: Dejan Sajinovic/DW
Foto: Dejan Sajinovic/DW
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović na novogodišnjoj konferenciji za novinare, između ostalog, kazao je da je Naša stranka osnovana u Rudom, a da njeni članovi politiku sprovode u Sarajevu.

"Naša stranka je osnovana u Rudom, a politiku sprovode u Sarajevu. Danas im je cilj da izbace SDA iz vlasti", kazao je Izetbegović.

Ipak, tu rečenicu Bakira Izetbegovića demantovao je prvi predsjednik Naše stranke Bojan Bajić koji je putem Facebooka poručio da je lider SDA napravio nevjerovatan lapsus. Isto je učinio i reditelj Dino Mustafić.

"Nije u Rudom osnovana Naša stranka, nego je drug Tito u Rudom osnovao Prvu proletersku brigadu 22.12.1941. godine koja se probila do Sarajeva borbama sa neprijateljima, pa odmah u januaru 1942. napravila herojski Igmanski marš, pa preko epopeje na Neretvi i Sutjesci, sve do Mrkonjić Grada 25.11.1943. godine, gdje je slavom nošena, osnovana u Rudom, herojska Titova Prva proleterska brigada omogućila ZAVNOBiH, gdje su udareni temelji državnosti moderne Bosne i Hercegovine. Na taj način je nešto što je osnovano u Rudom, omogućilo da se politika u Sarajevu provodi evo već sedmu deceniju ravnopravno sa Beogradom, Zagrebom, Vašingtonom, Londonom i Parizom."

I zaista, Bajić je demantovao Izetbegovića s obzirom da Naša stranka nije osnovana u Rudom već u Sarajevu 5. aprila 2008. godine, kako se navodi, na inicijativu grupe javnih ličnosti i građana koju je predvodio renomirani bh. režiser Danis Tanović.

Foto: Dejan Sajinovic/DW
Foto: Dejan Sajinovic/DW

Za predsjednika je izabran Bojan Bajić, koji je na Osnivačkoj skupštini u tadašnjem hotelu Holiday Inn poručio da će Naša stranka njegovati i građanski koncept, ali da će čuvati i nacionalne vrijednosti BiH.

"Mi želimo u ovoj državi jake multietničke identitete i mi smatramo da je to naše nacionalno bogatstvo i mi smatramo da to možemo da izvezemo u Evropu“, rekao je Bajić.

Izetbegovića je demantovao i reditelj Dino Mustafić koji je na Twitteru napisao da je Naša stranka osnovana u Sarajevu.

"Ovo nije istina. Stranka je osnovana u Sarajevu i prva je autohtona bh. multietnička stranka nakon Dejtona", napisao je Mustafić.