BiH
0

Bahtić, Huskić i Kadrić traže smjenu Upravnog odbora BHRT-a

FENA
Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić, Adem Huskić i Remzija Kadrić podnijeli su danas inicijativu Kolegiju Predstavničkog doma da se u dnevni red sjednice Doma uvrsti tačka "Pokretanje procedure za razrješenje Upravnog odbora Radio-televizije BiH", saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

U obrazloženju inicijative se navodi da Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) nije realizirao zaključke Predstavničkog doma s 32. i 41. sjednice, niti je dostavio informaciju Domu zbog čega nisu realizirani zaključci.

Radio-televizija Bosne i Hercegovine nalazi se u izuzetno teškoj situaciji, a najveću odgovornost za takvo stanje snosi Upravni odbor BHRT-a, jer godinama odbija potpunu primjenu Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, te stoga u skladu s ovim zakonom nije uspostavljena korporacija Javnih RTV servisa, što je prouzrokovalo negativne posljedice na ukupno poslovanje BHRT-a.

Umjesto da u skladu sa svojom nadležnošću kontrolira zakonitost rada BHRT-a, Upravni odbor BHRT-a je donio odluku da im se naknade za rad u Upravnom odboru isplaćuju u visini tri minimalne plaće zaposlenih u sjedištu Javnog RTV sistema BiH, što je u suprotnosti sa Zakonom o Javnom RTV servisu BiH, kojim je propisana naknada od tri minimalne plaće u entitetu iz kojeg dolaze.

Također je protuzakonito povećana plaća predsjedavajućem Upravnog odbora za 50 posto i određena naknada za rad u Upravnom odboru Javnog RTV sistema BiH u iznosu od tri minimalne plaće zaposlenih u sjedištu BHRT-a.

Osim toga, Upravni odbor je 12. septembra razriješio generalnog direktora BHRT-a Mehmeda Agovića, a pošto je Sud Bosne i Hercegovine pravosnažnom presudom poništio ovu odluku kao nezakonitu i naložio njegovo vraćanje na posao, ovom odlukom Upravni odbor je prouzrokovao štetu BHRT-od 103.877,02 KM, navodi se u obrazloženju inicijative trojice poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.