UO BHRT-a
0

"Mehmed Agović je izmanipulirao Sud BiH"

Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Upravni odbor BHRT-a donio je zaključkom jednoglasnu odluku kojom stavlja van snage proceduru javno raspisanog natječaja za izbor generalnog direktora BHRT-a, a što je u skladu s rješenjem o privremenoj mjeri Suda Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Odbora proslijeđenom medijima.

Upravni odbor BHRT-a navodi da poštuje svaku sudsku odluku u skladu s obavezujućim ustavnim i međunarodnopravnim načelom vladavine prava, ali koje treba da je neselektivno i nediskriminirajuće primjenjivo u Bosni i Hercegovini.

Naime, donesenom spornom privremenom mjerom, Sud Bosne i Hercegovine na štetu BHRT-a prekršio je opći princip međunarodnog prava koji je sastavni dio daytonskog Ustava Bosne i Hercegovine audiatur et altera pars, prema kojem je i druga strana, BHRT, trebala da bude saslušana, navodi se u saopćenju i dodaje:

"Kršenjem ovog principa od strane Suda BiH, smijenjenom direktoru BHRT-a Mehmedu Agoviću je uspjelo da grubim lažima izmanipulira Sud BiH koji je ishitreno donošenje svoje sporne odluke o privremenoj mjeri utemeljio na gruboj neistini da je Upravni odbor BHRT-a donio odluku o njegovom razrješenju 'u odsutnosti tužitelja' Mehmeda Agovića na sjednici od 29.12.2009.?!"

Činjenice su, koje će Sud BiH imati prilike utvrditi i koje su sačuvane na zvanično snimljenim tonskim zapisnicima da je Agović imao priliku da se očituje na optužbe i nezakonitosti koje mu se stavljaju na teret na sjednici Upravnog odbora od 29.12.2009., nego čak i na sjednici od 22.12.2002. godine, tvrdi Upravni odbor.

"Za načelo vladavine prava – pravne države neprihvatljivo je i da više od godinu dana Općinski sud u Sarajevu opstruira izvršenje upisa vršioca dužnosti direktora BHRT-a Nermina Durme, a prethodno i Jakova Jurjevića, čime nije sudio nezavisno i nepristrasno.

Ovim je bez ikakve potrebe ostavljeno prostora i razloga za zaključivanje da ovakve pravosudne odluke imaju za posljedicu kršenje Zakona o JRT sistemu BiH i Zakona o JRT servisu BiH, da se njihovim reperkusijama sprečava normalno poslovanje BHRT-a kao jedinog javnog servisa na nivou države Bosne i Hercegovine i sprečava uspostava Korporacije. Pravosudni sistem ne smije i ne treba da bude u službi bilo kakve politike, interesnih grupa ili političke stranke. Pogotovu u ovo predizborno vrijeme", navodi UO BHRT.