Radovi u toku
67

Bahati vozači pod rotacijama ugrožavaju živote drugih u tunelu Vranduk kod Zenice

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Odvijanje saobraćaja magistralnim putem M-17 kroz tunel Vranduk kod Zenice jednom trakom naizmjenično odvija se uz manja zadržavanja i kolone do dva kilometra.

Zbog rekonstrukcije tunela Vranduk odvijanje saobraćaja s magistralnog puta M-17 bilo je preusmjereno kroz zenička prigradska naselja, a na inicijativu MUP-a ZDK od prije nekoliko dana saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično kroz tunel Vranduk čime je rasterećeno odvijanje saobraćaja kroz zenička prigradska naselja i time vraćena bezbjednost pješaka, ali i vozača.

Ekipa portala Klix.ba večeras se provozala ovom dionicom kako bi se uvjerila u stanje na terenu. Kolone od nepuna dva kilometra formiraju se tokom crvenog svjetla na semaforu, odnosno, odvijanja saobraćaja iz suprotnog smjera.

Policijske ekipe su raspoređene na ulazima i izlazima iz tunela, a vozači sa strpljenjem u kolonama čekaju zeleno svjetlo.

Međutim, veliki problem stvaraju nesavjesni vozači koji pokušavaju na nepreglednim krivinama tokom odvijanja saobraćaja iz drugog smjera zaobići druga vozila i kamione i "popuniti" šupljine između vozila ispred.

Saobraćajna policija sa svim raspoloživim kapacitetima je na terenu i kontrolišu odvijanje saobraćaja, a ono gdje su bespomoćni su vozila političara pod rotacijama.

Iz pravca Doboja prema Zenici službeno vozilo BMW večeras je pod upaljenom rotacijom preticalo kolonu dugu skoro dva kilometra dok se iz drugog smjera odvijao saobraćaj direktno ugrožavajući lični, ali i život drugih učesnika u saobraćaju.

Pripadnici policije bespomoćni su u ovim situacijama, a bahatost vozača službenih vozila pod rotacija a očito ne poznaje vrijednost ljudskih života.

Iz MUP-a ZDK apeluju vozačima da poštuju svjetlosnu signalizaciju i da se pripreme na maksimalno 30-minutna čekanja za prolazak kroz tunel na magistralnom putu u Vranduku.