BiH
0

Badawi: Suživot i zajedništvo nacija su osnova uspjeha BiH

FENA
Ahmad Badawi
Ahmad Badawi
Premijer Malezije Dato' Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi, koji boravi u službenoj posjeti BiH, posjetio je danas sa malezijskom delegacijom Rektorat Univerziteta u Sarajevu, gdje se sastao sa predstavnicima univerzitetske zajednice te održao predavanje "Pluralno društvo i razvoj nacije".

Malezijski premijer Badawi domaćinima je govorio o najboljim načinima postizanja ekonomskog i društvenog razvoja zemlje, kao primjer navodeći danas visoko razvijenu Maleziju i principe na kojima je ta zemlja zasnovana.

Multireligijska i multinacionalna odlike su koje karakteriziraju Maleziju, kao i BiH. Tajna malezijskog uspjeha leži u izgradnji zajedništva nacija, posebno triju najvećih nacionalnih skupina. Veoma je značajno, kazao je, u takvim zajednicama stvoriti integrativnu grupu principa kako bi se izgradila stabilna zemlja.

Badawi je kategoričan u tvrdnji kako su suživot, principi uzajamnog poštovanja i tolerancija te održavanje međunacionalnog i međureligijskog mira osnova uspjeha.

Malezija posjeduje specifičan sistem podjele vlasti u kojoj Vlada donosi odluke na osnovu kompromisa zbog čega ne može doći do preglasavanja ili marginaliziranja jedne skupine. Razvoj može da se ostvari samo u politički stabilnoj zemlji, poručio je.

Ova je zemlja veliku pažnju posvetila pružanju obrazovnih prilika. Jednak pristup obrazovanju za sve jedini je put da se siromašnima pruži prilika i faktor koji ljude izjednačava i vodi u prosperitet.

Badawi ocjenjuje i kako je Malezija zemlja zasnovana na strategiji razvoja. Ta potreba da se osigura jednaka distribucija bogatstva zemlje na sve grupe konstantni je izazov za Maleziju. Dugoročni cilj ove azijske zemlje jeste smanjenje i iskorjenjavanje siromaštva kako bi se ispravila ekonomska neravnoteža među etničkim skupinama.

Također, jedan od malezijskih ciljeva jeste pravljenje progresivne zajednice koja će se temeljiti na islamskim principima, ali djelujući u funkciji multinacionalnog društva i na bazi univerzalnih principa pravde, slobode i zaštite manjina. Poštovanje svačijeg vjerovanja presudna je za stabilnost države, poručio je.

On je mišljenja kako je za BiH veoma bitno razvijanje vlastitog plana razvoja i napretka, što podrazumijeva konkretne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve. Presudno je i uspostavljanje ravnoteže između svih skupina stanovništva.

"Međunarodna zajednica mora da shvati kako stvarni mir u BiH ne može biti postignut bez pronalaska rješenja u ključnim političkim pitanjima. Također, izgradnja nacije je neophodna i to mora biti rezultat zajedničkog napora vlade i ljudi ove zemlje", ustvrdio je.

Premijer Badawi u konačnici je potvrdio nastavak prijateljstva s BiH i potpore našoj zemlji, uz naglasak na nužnost poboljšanja ekonomske saradnje.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica upoznao je malezijskog premijera s historijom i planovima za budući rad Sarajevskog univerziteta, akcentirajući ratni period kao najgori po njegovu strukturu i razvoj. Ocijenio je kako Malezija spada u države koje su značajno pomogle visokom obrazovanju u BiH, posebno za školovanje više stotina bh. studenata dodiplomskog i postdiplomskog studija, omogućivši im besplatno školovanje i smještaj.

On je Badawiju na kraju susreta uručio Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu, a predstavnici studentske Asocijacije Alumni diplomu počasnog člana te asocijacije.