{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Backović i Fazlija postavili najviše poslaničkih pitanja u Skupštini KS-a

F
2.10.2014. u 15:22
5
18
Backović i Fazlija postavili najviše poslaničkih pitanja u Skupštini KS-a
5
Backović i Fazlija postavili najviše poslaničkih pitanja u Skupštini KS-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili izvještaj o monotoringu rada Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo u mandatnom periodu 2010.-2014. godine.
"Ovaj period u Kantonu Sarajevo obilježile su prekompozicije vlasti, promjene skupštinske većine, smjene i ostavke ministara, izglasavanje nepovjerenja Vladi, budžetski deficit, protesti građana i štrajkovi radnika te javnih preduzeća. Također, zabilježeno je kršenje Poslovnika o radu o pitanju donošenja programa rada i zakona o budžetima FBiH u vezi s usvajanjem budžeta", kazao je konsultant za monitoring CCI-a Dževad Glinac.

Kanton Sarajevo je u 2014. godinu ušao bez usvojenog budžeta, s Odlukom o privremenom finansiranju, čime se još jednom ponovila praksa kršenja Zakona o budžetima FBiH iz prethodnih godina. Jedini primjer usvajanja budžeta u zakonom predviđenom roku, u posljednjih osam godina, bio je kod usvajanja budžeta za 2012.

To je sve, kaže Glinac, dovelo do pada efikasnosti i slabe realizacije planiranih obaveza to je jest do stanja da Vlada KS-a u posljednju godinu mandata uđe s akumuliranim deficitom iz prethodnog perioda u iznosu 126,8 miliona KM.

"Tijesna i nestabilna skupštinska većina uticala je na to da se u prvi plan stave interesi političkih partija i pojedinaca, a da se zapostave interesi građana", istakao je konsultant za monitoring u Centrima civilnih inicijativa Miloš Karišik.

Svaka skupštinska većina u aktuelnom mandatu je bila na samoj granici od 18 poslanika. Ovakva situacija je stvarala prostor za manipulacije i stavljanje u prvi plan ličnih i uskostranačkih interesa.

"Najažurniji poslanici u mandatnom periodu o pitanju prisustva sjednicama su bili Elmedin Konaković (SDA), Adnan Solaković (SBB), Damir Čardžić (NSRZB), Esed Radeljaš (BOSS) i Mujo Hošić (SDU) koji su imali samo jedan izostanak sa skupštinskih zasjedanja", rekao je Karišik.

Dodaje da nasuprot njima "šampioni u izostancima su Munir Talović (SBB) s 21 izostankom, Kenan Ademović i Nabil Naser (SBB) s po 27, Selma Filipović (SBB) s 34 i Amor Mašović (SDA) sa 40 izostanaka s 91 skupštinskog zasjedanja".

Poslanik Mašović za četiri godine mandata nije postavio nijedno poslaničko pitanje niti je pokrenuo poslaničku inicijativu.

Nasuprot njemu poslanici koji su postavili najviše poslaničkih pitanja i inicijativa su: Zaim Backović (BPS) s 86, Nedžad Fazlija (SDP) sa 72, Enes Zeković (Novi pokret) sa 70, Elmedin Konaković (SDA) sa 68, Kenan Ademović (SBB) sa 66...

Umjesto donošenjem kvalitetnih sanacionih programa, Skupština i Vlada su davale saglasnost za zasnivanje hipoteka nad pokretnom i nepokretnom imovinom javnih preduzeća za osiguranje kreditnih sredstava za pokriće nagomilanih dugova.

Skupština KS-a je u aktuelnom mandatu vlastiti Program rada, u skladu s rokom definiranim Poslovnikom, usvojila samo u posljednjoj godini identično kao i u prethodnom mandatu, dok Vlada KS-a nije ispoštovala rok u posljednjih osam godina.

Vlada KS-a od 77,7 posto realizacije planiranih mjera, u prvoj godini mandata stalnim smanjivanjem produktivnosti došla je do svega 57,3 posto realizacije u posljednjoj godini. A Skupština KS-a od 70,6 posto realizacije planiranih mjera u 2011. došla do svega 55,9 posto realizacije programa rada u 2014. godini.

Donošenje planiranih zakona u KS-u je, navodi se u izvještaju, još gore, od realizacije 35 posto planiranih zakona u prvoj godini došlo se do svega četiri posto u osam mjeseci posljednje godine mandata.

Usklađivanjem kantonalnog zakona s federalnim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, došlo je do povećanja plaća u Kantonu Sarajevo.

Predsjedavajuća Skupštine i premijer KS-a imaju isti koeficijent tako da im je ista i osnovna plaća 2.704 KM dok zamjenik predsjedavajuće ima osnovnu plaću 2.622 a ministri u Vladi KS-a 2.484 KM.

Petnaest profesionalnih poslanika u Skupštini KS-a umjesto 1.415 u druge dvije godine mandata prima 2.152 KM što predstavlja povećanje za 737 KM dok je paušal smanjen s 830 na 550 KM.

U skladu sa zahtjevima plenuma građana za smanjenje plaća nosiocima najvećih javnih funkcija u KS-u, prihvaćena je inicijativa da se plaće profesionalnim poslanicima smanje za 20 posto, što iznosi oko 450 do 540 KM.

Pošto su Federalnim zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH definirani fiksni koeficijenti umanjenje plaća poslanicima od 20 posto je izvršeno preko umanjenja paušala za taj iznos, jer je zakonom regulirano da Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja ima pravo utvrditi manji iznos paušala poslanicima.

Postupak smanjenja plaća kod članova Vlade KS-a je izostao.

Broj nezaposlenih tokom mandatnog perioda uz oscilacije po godinama je sa 69.186 u januaru 2011. godine porastao za 1.631osobu na 70.817 u maju 2014. godine.

"Izbori koji su pred nama ključna su prilika za građane da ocijene rad pojedinaca i stranaka koje su učestvovale u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, da visokom izlaznošću na izborima iskažu vlastitu odgovornost koju onda mogu i trebaju tražiti i od novoizabrane vlasti", poručio je konsultant za monitoring u Centrima civilnih inicijativa Miloš Karišik na današnjem predstavljanju izvještaja o monotoringu rada Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo u mandatnom periodu 2010.-2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: