BiH
6

Azra Sarić zatražila od Suda BiH da se njen iskaz i fotografija ne prenose u medijima

Piše: S. H.
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni pretres u predmetu Fahrudin Radončić i drugi nastavljen je danas iskazom svjedokinje Tužilaštva BiH Azre Sarić u Sudu BiH.

Međutim, svjedokinja Sarić zatražila je od Suda BiH da se njen iskaz i fotografija ne prenose u printanim i elektronskim medijima jer je do sada imala velikih problema u privatnom i javnom životu.

Sarić je kao razlog svog zahtjeva da se zabrani medijsko prenošenje njenog iskazanavela strah za svoju sigurnost ali i zbog toga što joj je dosadašnje spominjanje u medijima u kontekstu procesa protiv Radončića i drugih uzrokovalo mnogo problema. Kazala je da je pacijenti izbjegavaju, da proživljava stres i da se ne može koncentrisati na posao.

Sudsko vijeće usvojilo je taj prijedlog svjedokinje zbog zaštite njenog interesa.

Tužilaštvo BiH se suglasilo s prijedlogom dok se odbrana protivila jer je Sarić ključni svjedok u tom procesu te da je njen iskaz bio razlog podizanja te optužnice. Kako javlja reporter Klixa, nastavak glavnog pretresa će biti održan 1. juna nastavkom saslušanja svjedokinje Azre Sarić.

Tužilaštvo BiH u februaru ove godine podiglo je optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Optužnicom se terete da su, između ostalog, organizirali i postali pripadnici organizirane skupine ljudi te svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinili kaznena djela među kojima su ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Optužnica protiv njih je podignuta 5. februara, a potvrđena je deset dana kasnije.