Humanost na djelu
0

Azra prodajući levhe pomaže djeci bez oba roditelja

Piše: Amra Kovač
Azra Alimanović
Mnogi ljudi danas, pritisnuti raznim problemima poput obezbjeđivanja egzistencije, prebrzog tempa života, socijalne nesigurnosti i općenito trke da bi se pohvatale sve niti koje nam je život tako nemilosrdno porazbacao, nema vremena, a ni volje misliti o drugima.

I, dok se sve više otuđujemo, postoje i oni koji su se posvetili pomaganju drugima. Jedna od njih je i Azra Alimanović, koja posljednjih deset godina pomaže onima o kojima se nema ko brinuti, odnosno djeci bez oba roditelja bez obzira koje su vjeroispovijesti.

“U grad na Miljacki doselila sam se prije deset godina iz Bara. Svaki put kada bih vidjela dijete bez oba roditelja nisam mogla spavati razmišljajući o toj djeci i sudbini koja ih je zadesila. Tražila sam način kako da im pomognem i onda me Bog nadahnuo i došla sam na ideju da pravim levhe i prodajem”, kazala je Alimanovićeva.

Do tada Alimanovićeva nikad nije takvo što radila, ali, prema njenim riječima, uzdajući su u Boga, počela je s izradom levhi.

“Svoju nakanu povjerila sam nekolicini prijateljica. Uz veliko razumijevanje i pomoć supruga Dine počela sam izrađivati levhe koje ukrašavam morskim pijeskom i školjkama, a moje prijateljice su radile na njihovom plasmanu, tako da smo uskoro počeli organizovati i donatorska sijela”, kazala je Azra.

Sav prihod od prodaje Alimanović je slala djeci bez roditelja, a kako se posao proširivao, počela je da pomaže i nadarene siromašne studente.

Za izradu jedne levhe Azri je potrebno sedam dana. Prava faza jeste osmišljavanje levhe, potom se na levhu nanese morski pjesak i školjke. Zatim se levha suši, a potom lakira. Nakon lakiranja spremna je za prodaju.

“Sudbina te djece je već preteška s obzirom da su ostali bez oba roditelja. Ako im već ne možemo vratiti roditelje onda im možemo olakšati život i pomoći da sebi nabave osnovne stvari koje su im potrebne za život”, kazala je na kraju razgovora Alimanović, apelujući na sve građane da u skladu sa svojim mogućnostima pomažu djecu bez roditelja.

Ukoliko, pak, djeci želite pomoći kupujući levhe, Azru Alimanović možete kontaktirati e-mailom: [email protected].