{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aziz Tafro: Otpadna motorna ulja truju građane Federacije BiH

F
10.3.2013. u 14:09
0
3
Aziz Tafro: Otpadna motorna ulja truju građane Federacije BiH
0
Aziz Tafro: Otpadna motorna ulja truju građane Federacije BiH
"Iako se svake godine u FBiH generiše na desetine hiljada tona otpadnog motornog ulja, trenutno ne postoji precizna zakonska regulativa harmonizovana sa evropskim direktivama, a samim tim ni kvalitetno organizovano prikupljanje otpadnih motornih ulja nakon zamjene", naveo je u saopćenju predsjednik Udruženje za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Aziz Tafro.
Prema procjenama, količine otpadnih ulja i zauljenog otpada koje se generiraju na godišnjem nivou u BiH iznose između 21.500 i 23.000 tona.

U BiH u 2011. godini registrovano je ukupno 1.026.254 cestovnih motornih vozila proizvođača otpadnih motornih ulja i to u FBiH 611.766, u Republici Srpskoj 381.568 i u Distriktu Brčkom 32.920.

Evropski prosjek sakupljanja otpadnih ulja je oko 70 do 75 posto i različit je po zemljama, a u FBiH je nedopustivo nizak i iznosi od 10 do 15 posto.

Neadekvatno upravljanje otpadnim uljima dovodi do kontaminacije vodotokova i zemljišta. Jedan litar otpadnog motornog ulja zagadi milion litara pitke vode.

Mikroflora površinskih slojeva zemlje pod uticajem otpadnih ulja postaje mrtva za biljni svijet za dugi vremenski period.

"Nažalost otpadna ulja se u Sarajevu i cijeloj FBiH koriste i kao energent za zagrijanje kuća i stanova, i to na nepropisan način što je velika je prijetnja kvalitetu atmosfere, zdravlju, a uzrok je i invaliditetu", kazao je Tafro.

Dodajući da se na crnom tržištu pojavljuju gorionici na otpadno motorno ulje koje građani BiH upotrebljavaju za centralna grijanja iako se zna da se otpadno ulje smije spaljivati u na relativno niskim temperaturama do 500 stepeni celzija jer oslobađa vrlo otrovne spojeve, dioksine, koji zatim iz zraka prelaze u žive organizme, a otrovni su i kancerogeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: