|

Azil u Prači trenutno dom za 500 pasa: Radnici i zaštitari životinja ih hrane i čiste

Azil u Prači trenutno dom za 500 pasa: Radnici i zaštitari životinja ih hrane i čiste
536
Piše: M. N.
2.5.2017. u 17:55
135
komentara
536

dijeljenja
1/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
2/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
3/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
4/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
5/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
6/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
7/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
8/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
9/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
10/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
11/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
12/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
13/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
14/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
15/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
16/16 Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Azil za pse u Prači danas je dom za oko 500 pasa. Smješteni su tu nakon što su pronađeni na ulicama Kantona Sarajevo u nerijetko lošem zdravstvenom stanju. Radnici azila uz ljubitelje ovih životinja čine sve da psima osiguraju sve ono što im je potrebno za normalan i sretan pseći život.
S toplijim vremenom i psi su izašli napolje. Neki se igraju, neki odmaraju u svojim kućicama, dok treći "ljenčare" na travi. Skoro svaki od njih ima ime i na poziv radnika odmah dolaze mašući repom. Radnici svako jutro od dolaska na posao krenu sa čišćenjem prostora.

Kada se azil osnovao, a prostor u kojem se nalazi uzeo u najam, općine su obećale pomoći kao i KS. Nažalost, finansiranje nije redovno, ali azil funkcioniše. U toku je postupak kupovine kojim bi Vlada KS postala vlasnik azila, a upravljanje bi vjerovatno bilo prepušteno Veterinarskoj stanici.

"Od prošle godine kod nas je smješteno 2.000 pasa, a preko zaštitara životinja udomljeno je oko 500. Radnici su zaduženi za hranjenje, pojenje, čišćenje i ostalo, a veterinarska stanica vodi računa o vakcinaciji i njihovom zdravlju. Bez obzira na finansiranje i ne potpisivanje ugovora ove godine, mi i dalje funkcionišemo zbog građana. Nadamo se da će nam barem uplatiti dugovanja za prošlu godinu", rekao je za Klix.ba Hamdo Alić, koordinator azila.

Oko pet radnika radi sa životinjama, a imaju i pomoć zaštitara životinja koji dolaze dva puta sedmično i donesu po 500 kilograma krekera. Njih 15-ak također čisti i igraju se sa psima. Svima je zajedničko jedno - ljubav prema najboljem prijatelju čovjeka.

"Bitno je istaći da sve radimo po zakonu i vrlo profesionalno. O svakom psu imamo zapisnik gdje je navedeno ko ga je doveo i šta je sve urađeno", naglasio je Alić.

Najstarija stanovnica azila je Lady, ali ne po godinama starosti već godinama boravka u azilu, i ona je osvojila srca svih - i radnika i zaštitara životinja. Pokušali su je nekoliko puta udomiti jer je mnogi žele, ali Lady ne želi ostati kod njih jer je, kako kažu njeni prijatelji, najsretnija ovdje.

Psi slobodno šetaju i odmaraju. Naizmjenično ih puštaju iz boksova kako ne bi grupno napadali jedni druge.

Projekt Azil u Prači je ranijih godina bio kritikovan, ali on je za sada jedini dom psima lutalicama u kojem imaju sve što je potrebno kako ne bi zbog gladi napadali ljude. Bitno je naglasiti da su vrlo miroljubivi, a radnici s puno pažnje postupaju s njima jer i sami imaju kući po nekoliko pasa koje su usvojili upravo iz ovog azila.

Azil u Prači je zvanično otvoren 30. marta 2012. godine. Uoči otvorenja, Kanton Sarajevo, Grad i opštine su potpisali Sporazum o sufinansiranju unajmljivanja azila za životinje čime su se bili obavezali da će izdvajati sredstva za njegovo funkcionisanje.
Prijavi grešku


Komentari (135)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...