Prva godišnjica rada
155

FOTO / Azil u Prači opstaje zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja životinja

Piše: M. B.
Prihvatilište za napuštene i izgubljene životinje Kantona Sarajevo u Prači obilježilo je prvi rođendan, a danas od 12 do 16 sati organizovani su "Dani otvorenih vrata".
U prihvatilištu se trenutno nalazi 550 pasa, od kojih je 20 iz Visokog. Brigu o psima svakodnevno vodi 15 osoba, među kojima je i Švicarka Mari Zurini koje je odlučila svoj život posvetiti psima zbog čega se preselila u Praču.
"Problem s kojim se suočavamo je nepoštivanje Sporazuma o sufinansiranju prihvatilišta. Za prošlu godinu uplatili su nam samo općina Stari Grad i dio Ministarstvo privrede KS. Svi su se oglušili na obaveze za koje su se obavezali sporazumom potpisanim 2011. godine. Suočavamo se s hiljadu problema, ali izdržali smo jednu godinu, izdržat ćemo i narednu", rekla je Amela Turalić, rukovodilac prihvatilišta.
Delegacije Općina Stari Grad, Novo Sarajevo i Prača posjetile su jučer prihvatilište, obišli pse i družili se s volonterima. U posjetu su došli i članovi neformalne grupe "Avlijaneri".

"I danas smo svi gore, građani mogu obići pse, družiti se s nama. Također, mogu nam pomoći tako što će pokloniti hranu ili bilo šta što je za pse. Mogu kupiti i naše kalendare, bedževe i druge sitnice koje su po simboličnim cijenama", dodala je Turalić.