BiH
357

Azil u Hadžićima: Psi spavaju u fekalijama, a oko kaveza hodaju lutalice

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U bivšoj kasarni Žunovnica prije dvije godine je osnovan azil pored kojeg je trebao biti formiran i higijenski servis. Danas u azilu živi 20-ak pasa, a uslovi su, u nedostatku bolje riječi, nepodnošljivi.

Azil je smješten u jednom od objekata bivše kasarne kojom ironično i slobodno tumaraju psi lutalice i njihovi mladunci, dok je ljudsko prisustvo svedeno na čuvara kapije nekadašnjeg vojnog kompleksa.

Stalni boravak eventualnih skrbitelja životinja nije zabilježen, a iza zaključane brave nalaze se unutrašnji i vanjski veliki boksovi u kojima nezbrinuti psi provode dan i noć. Činjenica da je većina pasa još uvijek živa navodi na zaključak da se briga svodi na ubacivanje hrane i vode.

Izgled azila svjedok je nivoa brige koja je još 2014. godine proslijeđena Javnom komunalnom preduzeću "Komunalac". Niko iz spomenutog preduzeća se do kreiranja ovog članka nije odazvao na naše pozive za komentar.

Iako je odluka čelnika Općine Hadžići o otvaranju azila bila i više nego opravdana - napadi pasa lutalica na građane - realizacija sa humanog aspekta ne zadovoljava društvene, a ni one obične, ljudske standarde.

Fotografije koje su našle put u redakciju portala Klix.ba svjedoče o katastrofalnom tretmanu živih bića. Novac poreznih obveznika se na ovaj način troši na neodgovoran način koji uzrokuje patnju pasa i opasnost za širenje potencijalne zaraze jer se prve kuće nalaze u neposrednoj blizini.