Rade od 2008. godine
84

Azil u Brčkom redovno promovira svoje stanare, usvojeno 1.230 odraslih pasa i 440 štenadi

Piše: M. N.
U azilu kojim upravlja JP "Komunalno Brčko" u naselju Brod kod Brčkog trenutno živi blizu 200 pasa lutalica. Ovo je jedan od rijetkih azila u našoj zemlji koji redovno organizuju promociju pasa i udomljavanje.

Na svojoj Facebook stranici uposlenici objavljuju fotografije pasa koji se mogu posjetiti svakog dana. Osim što rade na udomljavanju, imaju i poligon za trening i socijalizaciju pasa. Šefica Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja JP Komunalno Brčko Željka Tomić kazala je kako se na ulici najčešće nalaze psi koje su ostavili vlasnici, a potom njihovi potomci, čime se generiše nova generacija napuštenih životinja.

"Ogroman broj pasa uklonjenih s javnih površina su vlasnički psi, što se dokazalo tokom godina kroz praksu. Imajući u vidu da vlasnici pasa nisu izvršili svoju zakonsku obavezu registracije i mikročipovanja životinja, njihovim napuštanjem aboliraju se od odgovornosti ka lokalnoj zajednici u kojoj živimo. Svaki neregistrovani pas bez mikročipa na ulici se tretira kao pas lutalica, dok je realnost znatno drugačija", kazala je Tomić.

Iz ovog preduzeća ističu kako su nedostatna finansijska sredstva koja se izdvajaju u okviru budžeta Vlade Brčko distrikta prethodnih godina onemogućila ozbiljniji pristup rješavanju problema napuštenih životinja. Uposlenici Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja godišnje u prosjeku uhvate i zbrinu blizu 2.000 pasa, a onda rade na animiranju javnosti da se udome.

"Programom udomljavanja pasa lutalica iz našeg prihvatilišta smanjuju se troškovi boravka pasa u azilu pa se samim tim osigurava mjesto za nekog novog psa uklonjenog s ulice koji čeka svoju šansu da postane dio nečije porodice, umanjuje se broj pasa koji će biti uspavani zbog zakonske regulative i nedostatka smještajnih kapaciteta, a zauzvrat ćete dobiti vjernog i odanog prijatelja za dugi niz godina. Od svog formiranja sektor je do sada udomio blizu 1.230 odraslih pasa i 440 štenadi", kazala je Tomić.

Naglašava kako je postojećom zakonskom regulativom moguće sankcionisati neodgovorne vlasnike koji ostavljaju pse na ulici, ali oni kao preduzeće nemaju ingerenciju za provođenje kaznene politike, već bi to trebala raditi veterinarska inspekcija. Smatra kako bi ovo trebalo realizovati jer bi se problem minimizirao.

"Da bi podsjetili sugrađane da su napuštene životinje na ulici žrtve nemarnosti i neodgovornosti pojedinca, Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja aktivno provodi kampanje prilikom kojih akcent stavlja na tekuću problematiku u nadi da će podstaći buđenje svijesti o problemu neodgovornog ponašanja, kako vlasnika pasa, tako i cjelokupne zajednice. Shodno tome, u prethodnom periodu sektor je ostvario saradnju s austrijskim azilom te je putem TRACE sistema izvezao do sada tri ture pasa u Austriju, koji su domove našli u bečkim porodicama. Također, bitno je naglasiti da samo uklanjanje pasa s javnih površina ne rješava problem, jer će prazno mjesto iza psa biti zauzeto drugim psom u potrazi za hranom. Stoga se i poslije sedam godina aktivnog rada na terenu i niza edukativnih i marketinških kampanja broj pasa na javnim površinama ne smanjuje. Do povećanog broja pasa na ulici dolazi i zbog njihovog nekontrolisanog razmnožavanja", kazala nam je Tomić.

Ozibljno bolesni i agresivni psi se eutaniziraju. Eutanaziju vrši Javna veterinarska stanica Brčko distrikta u saradnji s uposlenicima ovog sektora.

"Eutanazija je regulisana Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o držanju pasa, registraciji i načinu postupanja s neupisanim, napuštenim i izgubljenim psima, kao i uslovima za držanje ptica, Službeni glasnik Brčko distrikta br. 10/08 shodno članu 16. nad životinjama koje nisu preuzeli vlasnici i koje nisu mogle biti udomljene nakon 30 dana od dana prispjeća u azil", podsjetila je.

Azil je formiran 2008. godine i od tada je problem pasa lutalica stavljen pod kontrolu, ali ga je nemoguće riješiti u potpunosti.

"Ističemo činjenicu da će pasa uvijek biti na ulici, jer samo njihovim uklanjanjem problem nikada u potpunosti ne možemo riješiti. Na mjesto uklonjenog psa uvijek će doći novi pas, stoga se svi u lancu društvene odgovornosti moramo uključiti i zajedno djelovati ka istom cilju. Sterilizacije i kastracije, odgovorno ponašanje, provođenje kaznene politike, udomljavanje, kao i edukacija javnosti svakako će doprinijeti da se ovom problemu stane ukraj. Psi su danas postali dio naših porodica pa bi shodno tome tako trebalo prema njima i da se ponašamo", zaključila je Tomić.

Ukoliko želite udomiti psa iz ovog azila više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici.