Prvostepena presuda
0

Starijem muškarcu iz Brčkog pola godine zatvora zbog bludničenja nad djevojčicom

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Muškarac iz Brčkog starosti 61 godinu nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog počinjenja bludnih radnji nad devetogodišnjom djevojčicom.

Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je krivicu 61-godišnjeg muškarca, optuženog da je 2019. godine u Brčkom, učinio bludne radnje prema devetogodišnjoj djevojčici.

"Za bludne radnje prema djetetu, čijeg je uzrasta bio potpuno svjestan, on je pred Osnovnim sudom u Brčkom, nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci", kazali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tužilaštvo distrikta procesuiralo je M. M, jer je, kako su naveli, u julu 2019. godine potpuno svjestan njenog uzrasta, u namjeri da zadovolji svoju seksualnu pohotu, od žrtve tražio da ga dodiruje po intimnim dijelovima tijela i rukom je dodirnuo po lijevoj nadbutini.

"S obzirom na razvojni period djetinstva, kod žrtve je postupak optuženog izazvao osjećaje straha, uznemirenosti i ugroženosti, koji su se manifestovali i u obliku postraumatskih stresnih reakcija", zaključeno je u optužnici.

Intenzivno postupajući na rješavanju slučaja, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta Brčko, odmah otkrilo i privelo osumnjičenog te sprovelo istragu nakon čega je protiv njega ubrzo podiglo optužnicu za krivično djelo bludne radnje.

"Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud distrikta Brčko održao je glavni pretres tokom kojeg je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe i krivicu optuženog. Sud je zatim donio nepravosnažnu osuđujuću presudu izrekavši mu kaznu zatvora od šest mjeseci. Cijeneći da se kaznom zatvora u toj visini ne mogu ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije krivičnih sankcija, Tužilaštvo će ovu sudsku odluku pobijati žalbom, koju može izjaviti i optuženi", dodali su iz Tužilaštva.

Lični podaci optuženog izostavljeni su u cilju zaštite identiteta, ličnih prava i najboljih interesa maloljetnih žrtava krivičnih djela.