Neuspjela evakuacija radnika
0

Avion BH Airlinesa se iz Libije vratio prazan

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i preduzeća Hidrogradnja u toku protekle noći pokušana je evakuacija oko 80 bh. državljana iz grada Sirta u Libiji. Najveći broj naših državljana (75) radnici su Hidrogradnje iz Sarajeva.

Iako je avion BH Airlinesa imao sve potrebne dozvole za slijetanje na aerodrom u Sirt, odakle je trebalo evakuirati ovu grupu bh. državljana, Oblasna kontrola leta iz Tripolija nije dozvolila slijetanje aviona, koji se vratio i oko jedan sat poslije pola noći spustio na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, zajedno sa rukovodstvom kompanije Hidrogradnja, nastavlja aktivnosti na organiziranju sigurne evakuacije ove grupe bh. državljana, navedeno je u saopštenju.

Kako su nam rekli iz kompanije BH Airlines MVP BiH i ova kompanija su dobili sve odgovarajuće dozvole za slijetanje na aerodrom Gardabya u Sirtu.

"Validnost dozvola su potvrdile i reosiguravajuće kuće koje osiguravaju avion, te je polazak aviona BH Airlinesa, Airbus A319 prolongiran od 19:00 do polijetanja u 20:20 sa sarajevskog aerodroma. BH Airlines radi na tome da se dobiju konkretnije informacije oko zabrane sletanja u Sirt, u kojem se nalazi oko 80 građana BiH", saopćeno je iz BH Airlinesa.