Opsada na papiru
62

Autor mape opkoljenog Sarajeva Fikret Logić: Sve je više onih koji ne znaju svoju historiju

Piše: El. B.
Fikret Logić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fikret Logić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fikret Logić bivši je uposlenik JP Geodetski zavod, gdje je najveći dio radnog vijeka proveo na poslovima tematske kartografije. Svjestan da smo skloni zaboravljanju odlučio je napraviti mapu opkoljenog Sarajeva s granicom opsade, spiskom mjesta urbicida i masakra te drugim podacima.

"Cilj mi je bio da napravim mapu opkoljenog Sarajeva. Kako bih obuhvatio linije opsade napravio sam mapu grada koja obuhvata Faletiće, Blažuj, Vogošću i Hrasnicu. Kada sam to napokon uradio imao sam problem kako da stavim granice opsade, jer ko sam ja da to na svoju ruku ucrtam. Igrom slučaja sam vidio Al Jazeerin projekt 'Opsada Sarajeva 1991.-1996.' i kontaktirao momke koji su to radili. Oni su mi odobrili da podatke o masakrima i urbicidu skinem i precrtam u mapu", ispričao nam je Fikret koji je za lakše pronalaženje koristio koordinate.

Na izradu mape opkoljenog Sarajeva odlučio se jer je shvatio da je sve više onih koji ne znaju svoju historiju.

"Imam dva sina. Stariji, koji sada ima 27 godina, bio je ranjen u ratu. Pitao sam ga zna li gdje je bila prva ratna linija, gdje su bile granice i on to nije znao. A cijeli rat smo proveli na Mojmilu gdje je bila prva ratna linija", rekao je Fikret.

Ističe da je suština priče da ne zaboravimo.

"Kad nešto napišeš neko će to pročitati ili neće, ali kada vidiš sliku nečega veća je vjerovatnoća da ćeš to zapamtiti. Ako zaboravimo opet će nam se ponoviti, posebno vama mladima, jer ste vi djeca interneta na kojem vam se svašta podmeće", rekao je Fikret.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Izrazio je nadu da će nadležni prepoznati značaj njegovog projekta, a volio bi i da ova mapa bude postvljena u školama, muzejima, Turističkoj zajednici, Kantonu Sarajevo, ali i u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, kako bi građani, ali i posjetioci Sarajeva mogli vidjeti, naučiti i bolje shvatiti dešavanja iz opkoljenog Sarajeva.

Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana. Građani su bili bez hrane, vode, struje i ostalih energenata. Neprijatelj je bio na svakom vrhu u okolini Sarajeva i nije se libio pucati na civile, a pogotovo ne na djecu. Ubijena je 11.541 osoba, od kojih je 1.600 djece. Više od 50.000 osoba je teže i lakše ranjeno.