{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Autor novog Cvijeta Srebrenice: To su uplakane majke oko tabuta djeteta

Piše: E.S.H./Klix.ba
8.7.2014. u 09:11
5.526
Autor novog Cvijeta Srebrenice: To su uplakane majke oko tabuta djeteta
5.526
Autor novog Cvijeta Srebrenice: To su uplakane majke oko tabuta djeteta
Foto: Enes Klopić
Dvadesetosmogodišnji Enes Klopić, apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, napravio je crtež na osnovu svog viđenja "Cvijeta Srebrenice".
Onaj ko nosi cvijet odaje poštu ubijenim i pokazuje svoju solidarnost sa srebreničkim i majkama Prijedora, Kozarca, Foče, Višegrada i drugih mjesta u BiH u kojima su počinjeni ratni zločini nad civilima.

Enes je napravio digitalni crtež rađen pomoću tablet računara, a predstavlja majke koje su izgubile svoje sinove okupljene oko tabuta.

"To je moje viđenje i prepoznavanje oblika u Cvijetu Srebrenice. To su uplakane majke koje sjede oko tabuta djeteta. One su u bijelom kao meleci ili anđeli dok na konačan put ispraćaju svoje sinove", rekao je za Klix.ba Enes Klopić.

Bijela boja latica cvijeta predstavlja stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.

Enes je iz Živinica, a u Sarajevu je završio Srednju umjetničku školu, a sada je apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti gdje studira produkt dizajn. Ranije je, inspiriran uspjesima reprezentacije BiH, uradio neobičnu umjetničku kolekciju u kojoj je kreirao naše reprezentativce u obliku bosanskih vitezova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: