{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaki srebrenički cvijet jedna priča, tuga i sjećanje

F
7.7.2014. u 11:07
60
Svaki srebrenički cvijet jedna priča, tuga i sjećanje
60
Svaki srebrenički cvijet jedna priča, tuga i sjećanje
Svaki srebrenički cvijet "Sjećanje" nosi u sebi jednu priču, tugu i sjećanje, a uglavnom ga izrađuju srebreničke majke kojima je ostalo samo sjećanje na njihove najmilije koji su ubijeni u genocidu u julu 1995. godine.
Onaj ko nosi cvijet odaje poštu ubijenim i pokazuje svoju solidarnost sa srebreničkim i majkama Prijedora, Kozarca, Foče, Višegrada i drugih mjesta u BiH u kojima su počinjeni ratnih zločini nad civilima.

Napravljen je u želji da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave i ne ponove, srebrenički cvijet predstavlja simbol borbe protiv genocida i stradanja ljudi.

Cvijet „Sjećanje“ prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine, a osmislile su ga žene udruženja "Gračaničko keranje".

"Tog dana podijelile smo oko 15.000 cvjetova širom BiH. Ideju za izradu cvijeta predložio nam je tadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, jer je Srebrenici trebao simbol sjećanja na nevino stradale u genocidu i borbe protiv genocida", kazala je Agenciji FENA predsjednica Udruženja "Gračaničko keranje" Azemina Ahmedbegović.

Naglasila je da je članica njihovog udruženja Jasmina Camdić napravila nekoliko uzoraka cvjetova od svile i pamuka između kojih je izvršen izbor.

"Bijela boja latica cvijeta predstavlja stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. jul 1995. godine", objasnila je Ahmedbegović.

Udruženje je autorski zaštitilo ovaj cvijet i vrši kontrolu kvaliteta izrade.

"Cvijet prave žene koje nisu zaposlene i koje kvalitetno izrađuju rukotvorine, jer izrada cvijeta u sebi nosi vrlo važnu poruku, a to je da ruka žene ima brigu i ljubav prema svojim najdražim. Neke od tih žena ostale su same da se bore kroz život, jer su izgubile muževe, očeve i sinove. Cvijet im pomaže da se ekonomski osamostale i da se na dostojanstven način pokušaju nastaviti dalje", objasnila je Ahmedbegović.

Cvijet je jako tražen i izvan BiH, a žene koje ga izrađuju su ponosne na ovaj mali znak pijeteta prema žrtvama genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 11 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identifikovanih žrtava genocida iz 1995. godine.

Za proteklih 11 godina u ovom memorijalu ukopano je 6.066 identifikovanih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Ovog 11. jula u Potočarima će biti ukopana 161 žrtva genocida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: