Kritika iz SDP-a
36

Autoceste FBiH povećale rashode za plate sa devet na više od 18 miliona KM

Klix.ba
U zadnje četiri godine Autoceste FBiH su udvostručile troškove za plate što je uzrokovano masovnim zapošljavanjem po stranačkim linijama, tvrdi Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine.

"Za 2015. godinu je planiran rashod plata u iznosu od 9.700.000, dok je za 2019. godinu planirano 18.492.792 KM. Enormno povećanje stavke za plate bez i jedne nove naplatne kućice, bez i jednog novog metra autoputa za održavanje, ukazuju jasno da se radi o uništavanju još jednog državnog preduzeća i pljački građana, a na šta je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i ranije upozoravala", navode iz SDP-a.

U posljednjem saopćenju SDP-a se navodi kako je početkom 2015. godine tj. na kraju mandata prethodne vlade, u Autocestama FBiH bila zaposlena 321 osoba i da u sve operacije naplate, održavanja i razvoja "funkcionisale besprijekorno".

"Promjenom vlasti i dovođenjem nove uprave kreće masovno upošljavanje i gomilanje stranačkih kadrova, a što se vidi po udvostručenom iznosu planiranih troškova za plate, odnosno porastom ovog rashoda sa oko 9 na skoro 19 miliona KM. Poznato nam je da je već 2017. broj uposlenih u Autocestama premašio 400, a pitanje je koliko službenika danas radi u ovom preduzeću i šta tačno rade, kada upravljaju identičnim brojem kilometara autoceste i pri tome imaju drastično umanjen broj aktivnih gradilišta u odnosu na prethodni period", tvrde iz SDP-a.

Iz SDP-a su zato pozvali predstavnike stranaka koje su još uvijek na vlasti, Vladu FBiH i rukovodstvo Autocesta FBiH da javnosti predoče informacije o aktuelnom broju zaposlenih u ovom javnom preduzeću sa presjekom pozicija na kojima rade, te planom zapošljavanja za naredni period, te da obrazlože potrebu za ovakvim povećanjem broja uposlenika i rashoda za plate u proteklom i u narednom periodu.

Javnosti predstavljamo zvanične dokumente AC FBiH u kojima se može vidjeti razlika planiranih rashoda za plate za 2015. i 2019. godinu, a to ujedno predstavlja i razliku između vlasti pod vodstvom SDP BiH i aktuelne vlasti u odlasku.