Magistralni put m17
56

Autoceste FBiH i mještani Počitelja skopili dogovor, od srijede ipak obustava saobraćaja

S. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Saobraćaj će na magistralnom putu od Mostara prema Čapljini biti obustavljen, počev od srijede 25. maja i to u tri vremenska intervala.

Kako je prethodno najavljeno, zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s magistralnog puta M17 na čvoru Počitelj Koridora 5C kao i priključka iste na M17 planirana obustava saobraćaja koja je prethodno bila najavljena za danas, prolongirana je za srijedu, a trajat će do 16. augusta.

Za obustave saobraćaja na ovoj prometnoj magistrali zbog radova na izgradnji hercegovačke autoceste je preduzeću Autoceste suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Mještani Počitelja danas su izašli na proteste čime su izazili svoje nezadovoljstvo ovom odlukom.


Ipak, nakon sastanka predstavnika Autocesta FBiH i mješta Počitelja, ipak je dogovorena obustava saobraćaja na dijelu magistralnog puta M17.

"Dogovoreno je da od srijede počinjemo sa I fazom radova uz obustavu kako je najavljeno s tim da I faza mora trajati najkasnije do 12. 06. Nakon toga se očekujemo da se radovi na toj dionici završe, ukoliko se određeni dio radova ne završi neće više biti dalje obustave", rekao je Antonio Križanac, šef projekta na izgradnji dionice. Naglasio je da su osigurani alternativni prolazi.

Mještanin Počitelja Almir Rahić rekao je kako je jedini dogovor koji je manje bolan, koji će pritom svakako pogoditi turizam u Počitelju ali u nešto blažoj mjeri.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati po fazama sukladno elaboratu plana upravljanja prometa i to:

Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 9 do 12:15 sati; od 13:15 do 15 sati i od 17 do 19 sati.

Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, sudionici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce: - M-6: dionica 003 Tasovčići - Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna - Masline.

M-6: Tasovčići - Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat - Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići - Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.