Bez obzira na štrajk
44

Autobuska stanica u Zenici se iznajmljuje za 10.000 KM mjesečno

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradska uprava u Zenici raspisala je javni poziv za iskazivanje interesa i izbor subjekta za privremeno upravljanje Autobuskom stanicom u Zenici do rješavanja teškoća u poslovanju Zenicatransa u periodu najduže 90 dana s mogućnošću produženja.

Situacija u Zenicatransu nije ni blizu rješenja, a budućnost ovog preduzeća niko ne zna. Hoće li otići u stečaj ili će se ponovo uhvatiti za slamku spasa i prebroditi aktuelnu situaciju, nikome nije poznato. Međutim, kako bi očito naplatili određeni dio novca dok radnici Zenicatransa autobusku stanicu drže u blokadi, Gradska uprava odlučila ju je iznajmiti pod određenim uvjetima.

U javnom pozivu koji je objavljen na stranici Grada Zenice navodi se kako je Autobuska stanica u Zenici s unutrašnjim i vanjskim peronima u potpunosti u vlasništvu grada te da je obaveza budućeg upravitelja da najkasnije u roku od tri dana nakon potpisa Ugovora preuzme upravljanje nad autobuskom stanicom. Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaće i strane pravne osobe koje po zakonima mogu obavljati navedenu djelatnost.

Minimalna naknada za upravljanje Autobuskom stanicom iznosi 10.000 KM mjesečno bez uračunatog PDV-a. O ovom pozivu, osim napisa u medijima, ništa ne zna direktor Zenicatransa Darmin Tezić.

"Ja, kao direktor, i uprava društva nismo dobili nijedan dokument ni da se uvode drugi prijevoznici, niti da se izdaje autobuska stanica. Sve što sam saznao, saznao sam iz medija. Da li je legalno ili nije, pretpostavljam, ako je gradonačelnik to primijenio, sigurno ima i zakonsku potporu", izjavio je Terzić.

Dodao je kako nije u komunikaciji ni s vijećnicima koji bi, kako kaže, vjerovatno u slučaju izdavanja autobuske stanice na duži vremenski period morali dati saglasnost gradonačelniku da istu izda.

"Mislim da vijećnici moraju dati zeleno svjetlo za taj ugovor na duži vremenski period. Pretpostavljam da gradonačelniku zakon omogućava da to uradi na mjesec, dva ili tri bez vijeća, ali da za duži vremenski period ipak treba pitati vijećnike", dodao je Terzić.

Pojasnio je da je nedavno Uprava za indirektne poslove blokirala račun Zenicatransa, tako da je deblokada od Poreske uprave FBiH pala u vodu.

Dodaje da direkcija priprema završni obračun te da s finansijskim direktorom pravi plan poslovanja za 2020. godinu te završavaju analizu poslovanja 2019. godine.

"Mi sve radimo kao da će se situacija u vezi sa Zenicatransom riješiti. Ljudi u garaži su spremni, a uskoro će nova sjednica Gradskog vijeća gdje će se razmatrati Prijedlog budžeta Grada Zenice za 2020. godinu, ali nije mi poznato hoće li se razmatrati i situacija u Zenicatransu", zaključio je Terzić.

Na kraju je kazao kako je od sindikata tražio da deblokiraju stanicu i da rade, da prikupljaju dobit od korištenja autobuske stanice, a da o budućnosti za njih ili protiv njih odlučuju političari.

Autobuska stanica će biti dodijeljena onom privrednom subjektu koji ponudi najvišu cijenu mjesečnog zakupa. Krajnji rok dostavljanja pisma interesa je 12. februar do 15 sati, a javno otvaranje prispjelih ponuda bit će obavljeno 30 minuta poslije u sali gradonačelnika.