Riješen slučaj
140

Autistični dječak Emir Đozo iz Sarajeva bez problema nastavlja školovanje

Piše: E. Lj.
Emir Đozo (Foto: Facebook)
Emir Đozo (Foto: Facebook)
Autistični dječak Emir Đozo bez problema će nastaviti školovanje u OŠ Mehmedalija Mak Dizdar u Sarajevu, zaključeno je na sastanku Bojana Bajića, javnog zastupnika dječaka Emira i porodice Đozo, i Zinete Bogunić, ministrice obrazovanja, nauke i mladih KS.

Bajić kaže da je ministrica Bogunić na današnjem sastanku prihvatila sve zahtjeve koje je porodica Đozo imala u ovom slučaju.

"Ministarstvo će naložiti i pokrenuti izmjene pravilnika o disciplinskoj odgovornosti kako bi se diferencirali slučajevi u kojima je potrebno opravdanje Doma zdravlja, a u kojima nije potrebno. Također, svi časovi iz septembra, oktobra i novembra prošle godine Emiru će biti opravdani, jer je zabranom pristupa personalnoj asistentici učenik bio onemogućen da pohađa nastavu u tom periodu", rekao je Bajić.

Novi slučaj diskriminacije autistične djece: Emir želi u školu sa svojim vršnjacima

Nakon toga je u OŠ Mehmedalija Mak Dizdar održao sastanak s direktoricom, pedagogicom, aktuelnom razrednicom i bivšom učiteljicom Emira Đoze.

"Želio sam se uvjeriti da oni razumiju zakonske odluke i da znaju koje su njihove obaveze. Emir neće imati nikakvih problema u školi. Neće morati polagati ni predmetne ispite kako se ne bi izlagao stresu pred ispitnim komisijama, već će putem dodatne nastave nadoknaditi propušteno i ocijenit će ga predmetni nastavnici, jednako kao i druga djeca", rekao je Bajić.