Općina Centar i KS
157

Austrijskoj kući u Sarajevu će biti vraćen stari sjaj: Izgrađena za Olimpijske igre, ostali samo zidovi

Piše: M. N.
Prijedlog Mladena Jadrića iz 2004. godine
U parku pored Druge gimnazije u Sarajevu nekada je postojao objekt Austrijska kuća, izgrađen za Olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu. U Austrijskoj kući boravili su austrijski olimpijci tokom igara, a nakon toga poklonjena je gradu na upravljanje. Danas su ostali samo zidovi i natpis.

Objekt je bio okruglog oblika i napravljen od drveta. Nakon ZOI u Sarajevu, Austrijska kuća je bila popularni izložbeni prostor i mjesto u kojem su se održavale kulturne manifestacije. Tokom ljetnih mjeseci u njoj je bio i kafić s vanjskom baštom.

Nažalost, u periodu 1992.-1995., kada je na Sarajevo dnevno u prosjeku padalo 329 projektila, građevina je oštećena. Ostatak su "dokrajčili" ljudi koji su uzeli drvene daske kako bi se mogli grijati. Ostale su samo zidine prekrivene grafitima.

U dva navrata je inicirana ideja da se ovaj objekt obnovi i u njemu bude kuća arhitekture. Projekt je uradio Mladen Jadrić. Iako su ovaj projekt podržali Asocijacija arhitekata, Austrijska Arhitektonska komora i Kanton Sarajevo, on nije realizovan.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je na sastanku s premijerom KS Elmedinom Konakovićem razgovarao o obnovi ovog objekta. Konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja je objavljen na zvaničinoj web stranici općine 19. maja, a otvoren je do 27. juna ove godine. Komisija za izbor prispjelih radova će početi raditi 28. juna.

"U općinskom budžetu su osigurana i sredstva za nagrađivanje tri najbolja prispjela rada. Prvo mjesto će osvojiti nagradu u iznosu od 5.000 KM, drugo mjesto nagradu od 3.000 KM, a za treće mjesto je osigurana nagrada od 2.000 KM. Svi nagrađeni radovi postaju vlasništvo Općine Centar i mogu se koristiti u pojedinostima ili u potpunosti", rekla nam je Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Iz budžeta Općine Centar bit će izdvojeno 50.000 KM za izradu projektne dokumentacije. Premijer Konaković je iskazao interes da Kanton Sarajevo u saradnji s Općinom Centar zajednički realizuje ovaj projekt. Za sada postoje dvije inicijative za namjenu Austrijske kuće - Centar za zdravo odrastanja djece i Evropska kuća nacionalnih manjina.

"Samu odluku o funkciji budućeg objekta 'Austrijske kuće' donijet će Općinsko vijeće Centar koje je skrbnik imovine Općine Centar", kazala je Sadović za Klix.ba.

Ukoliko Austrijska kuća bude dom Dnevnog centra, u njoj će djeca imati besplatno obrazovanje kroz cjelodnevne radionice, kurseve stranih jezika i druge oblike edukativnih radionica. U ovaj prostor bi također bila smještena i dječija čitaonica i biblioteka.

Nekadašnji objekt prostirao se na 705 metara kvadratnih.