Sud u Korneuburgu
0

Austrijsko pravosuđe čeka dokumentaciju za Divjaka

FENA
Jovan Divjak (Foto: Sarajevo-x.com)
Jovan Divjak (Foto: Sarajevo-x.com)
Austrijsko pravosuđe čeka dokumentaciju u vezi s bivšim generalom Armije BiH Jovanom Divjakom, na osnovu koje će odlučiti o daljem djelovanju, kazala je u ponedjeljak Christa Zemanek, glasnogovornica suda u Korneuburgu, u kome se nalazi ovaj bh. državljanin od hapšenja u četvrtak navečer.

"Ministarstvo pravosuđa u Beču i mi čekamo na dokumentaciju u vezi s optužbama protiv Divjaka. Njemu je sudija u petak izrekao mjeru pritvora na rok od 14 dana. Nakon isteka tog roka sudija mora ponovo odlučiti o ovoj mjeri", dodala je glasnogovornica u izjavi za Tanjug.

Kada stigne dokumentacija, i to ne samo od vlasti u Srbiji već i od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu, kao i iz Bosne i Hercegovine, nadležni će odlučiti o daljem djelovanju u ovom slučaju, kazala je glasnogovornica.

"Na osnovu te dokumentacije sud mora odlučiti da li će se odgovoriti pozitivno na zahtjev Srbije za izručenje uhapšenog", naglasila je Zemanek i dodala da je austrijski sud zatražio dokumentaciju i iz Haga i BiH kako bi ustanovio da li postoji pravna osnova za izručenje.