BiH
0

Austrijski WUS organizira treninge o internom osiguranju kvaliteta na bh. univerzitetima

FENA
World University Service Austria – WUS Austria organizirat će od 11. do 13. marta u Sarajevu tri treninga za studente, administrativne radnike i nastavno osoblje sa svih bh. javnih univerziteta.

Na putu ka reformi visokog obrazovanja, u skladu s Bolonjskim procesom i EU standardima, bh. univerziteti dužni su da provode aktivnosti vezane sa sistemsko osiguranje kvalitete.

U tu svrhu WUS Austria je pokrenuo brojne aktivnosti, među kojima su i treninzi.

Organizacija treninga je predviđena putem Tempus projekta “From Quality Assurance to Strategy Development”, koji finansira Evropska komisija u iznosu od 286.000 eura u kojem učestvuju svi javni univerziteti u BiH.

Prije nego univerzitet započne s procesom institucionalne samo-evaluacije, neophodno je obučiti glavne ciljne grupe koje će aktivno učestvovati u tom procesu.

Bit će održana tri treninga - "Uloga studenata u procesima internog osiguranja kvaliteta“ (11. marta), "Uloga administrativnog osoblja u procesima internog osiguranja kvaliteta“ (12. marta) te "Uloga nastavnog osoblja u procesima internog osiguranja kvaliteta“ (13. marta).

Na seminaru će biti prisutni predstavnici organizacionih jedinica, odnosno fakulteta Univerziteta, rektorata i predstavnici studentskih unija.

Glavni predavač bit će ekspert za osiguranje kvalitete, šef ureda za upravljanje i promociju kvaliteta mr. Oliver Vettori s Ekonomskog Univerziteta u Beču.

Treninzi će biti održavani u prostorijama Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS) u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.