BiH
42

Austrijski kancelar u BiH: Miran suživot zahtjeva puno poštovanja i privredni razvoj

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kancelar Republike Austrije Werner Faymann danas je u prvom zvaničnoj posjeti BiH. Faymann se sastao s predsjedavajućim vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom s kojim je razgovarao o načinu prevazilaženja posljedica katastrofalnih poplava u BiH i regionu, kao i o predstojećim manifestacijama kojima se obilježava 100. godišnjica Sarajevskog atentata.
Werner Faymann i Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)
Werner Faymann i Vjekoslav Bevanda (Foto: Anadolija)

"Izrazili smo zahvalnost za sve što je Austrija učinila za našu državu u ovim teškim trenucima tokom katastrofalnih poplava. Kancelar je posjetio i svoje pripadnike oružanih snaga koji su bili aktivni tokom poplava i kazao sam mu da može biti ponosan na te ljude. Izrazio sam zahvalnost i na finansijskoj pomoći koju je Austrija odobrila brzo i svim ostalim oblicima pomoći", kazao je Bevanda na konferenciji za novinare održanoj nakon bilateralnog sastanka.

Razgovarano je i o ekonomskim odnosima dviju država, evropskom zastoju BiH i drugim problemima.

"S Austrijom imamo suficit u robnoj razmjeni, a ta zemlja je jedan od najvećih ulagača u BiH", naglasio je Bevanda.

Austrijski kancelar se zahvalio na srdačnom dočeku i iskazao uvjerenje da će se dobra saradnja dviju država nastaviti.

"U godini kada obilježavamo 100. godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata naši pripadnici oružanih snaga se angažuju zajedno u pomoći stanovništvu u prevazilaženju aktuelnih životnih problema nakon katastrofe kakvu smo imali u BiH i to je zaista dobar znak. Naši vojnici su me informisali da su u okviru svog angažmana dopremili preko milion litara pitke vode za unesrećene u poplavama a također su mi rekli su da su svjedočili prijateljskim odnosima koji se potvrđuju kroz saradnju sa stanovništvom i vrlo dobrom saradnjom ministarstava odbrana dvije zemlje", rekao je Faymann.

Dodao je kako "miran suživot zahtjeva tretman jednih drugih s puno poštovanja, prijateljske odnose i privredni razvoj koji ljudima daje nadu".

"Zajednički pozitivan privredni razvoj je zahtjevna tačka ali onaj ko želi mir u Evropi mora da investira u ovaj zajednički socijalni i privredni razvoj i napredak. Znam da u taj kontekstu dolazi i niz reformi koje treba da se provedu, investicije i dobri privredni i trgovinski odnosi te sam ubijeđen da ćemo nastaviti dobru saradnju", kazao je Faymann.

Austrijski kancelar je potom održao sastanak s članovima Predsjedništva BiH.