{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijski kancelar Faymann dolazi u posjetu BiH

F
19.6.2014. u 08:09
0
1
Austrijski kancelar Faymann dolazi u posjetu BiH
0
Austrijski kancelar Faymann dolazi u posjetu BiH
Werner Faymann (Foto: EPA)
U okviru obilaska zapadnog Balkana, prilikom kojeg će posjetiti i Srbiju i Kosovo, austrijski savezni kancelar Werner Faymann prvi put danas dolazi u radnu posjetu Sarajevu.
Kako je saopćeno iz austrijske ambasade u Sarajevu, neposredan povod posjete su pitanja u vezi s prevazilaženjem posljedica katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i predstojeće manifestacije kojima se obilježava 100. godišnjica Sarajevskog atentata.

Prilikom razgovora saveznog kancelara s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i državnim Predsjedništvom će se naročito razmatrati teška unutarpolitička i strukturalna situacija u zemlji, kao i privredna stagnacija s velikom stopom nezaposlenosti koja se na tome temelji.

Kancelar Faymann svojim putovanjem, također, želi da jasno izrazi dalju podršku hitno potrebnim unutarnjim reformama u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama regiona.

"One su važna pretpostavka za dalje približavanje Evropskoj uniji. Austrija predstavlja model socijalne države blagostanja s upravom i pravosuđem pravne države i, stoga, i uspješne privrede, te, kao takva, ima karakter uzora", ističe kancelar.

"Pouka iz prošlih stotinu godina treba da bude samo angažirano zalaganje za pravnu državu, demokratiju i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, za prevladavanje prevaziđenih nacionalnih raspoloženja i za jedan vjerodostojno vođen evropski proces integracije", dodao je.

Savezni kancelar Werner Faymann i ministar odbrane Gerald Klug posjetit će i jedinice austrijske Savezne vojske koje su, prilikom nedavnih katastrofalnih poplava, bile, a i sada su, uz unesrećene ljude.

Pripadnici austrijske Savezne vojske, i inače, kao sastavni dio misije EUFOR-a, suštinski doprinose stabilizaciji regiona i održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a time i u cijeloj Evropi.

Putovanje saveznog kancelara će biti zaokruženo trilateralnim susretom šefova vlada Slovenije, Hrvatske i Austrije u Brdu kod Ljubljane. Tema ovih razgovora je zapošljavanje mladih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: