{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Austrijski kancelar Faymann dolazi u posjetu BiH

F
19.6.2014. u 08:09
0
1
Austrijski kancelar Faymann dolazi u posjetu BiH
0
Austrijski kancelar Faymann dolazi u posjetu BiH
Werner Faymann (Foto: EPA)
U okviru obilaska zapadnog Balkana, prilikom kojeg će posjetiti i Srbiju i Kosovo, austrijski savezni kancelar Werner Faymann prvi put danas dolazi u radnu posjetu Sarajevu.
Kako je saopćeno iz austrijske ambasade u Sarajevu, neposredan povod posjete su pitanja u vezi s prevazilaženjem posljedica katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i predstojeće manifestacije kojima se obilježava 100. godišnjica Sarajevskog atentata.

Prilikom razgovora saveznog kancelara s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i državnim Predsjedništvom će se naročito razmatrati teška unutarpolitička i strukturalna situacija u zemlji, kao i privredna stagnacija s velikom stopom nezaposlenosti koja se na tome temelji.

Kancelar Faymann svojim putovanjem, također, želi da jasno izrazi dalju podršku hitno potrebnim unutarnjim reformama u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama regiona.

"One su važna pretpostavka za dalje približavanje Evropskoj uniji. Austrija predstavlja model socijalne države blagostanja s upravom i pravosuđem pravne države i, stoga, i uspješne privrede, te, kao takva, ima karakter uzora", ističe kancelar.

"Pouka iz prošlih stotinu godina treba da bude samo angažirano zalaganje za pravnu državu, demokratiju i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, za prevladavanje prevaziđenih nacionalnih raspoloženja i za jedan vjerodostojno vođen evropski proces integracije", dodao je.

Savezni kancelar Werner Faymann i ministar odbrane Gerald Klug posjetit će i jedinice austrijske Savezne vojske koje su, prilikom nedavnih katastrofalnih poplava, bile, a i sada su, uz unesrećene ljude.

Pripadnici austrijske Savezne vojske, i inače, kao sastavni dio misije EUFOR-a, suštinski doprinose stabilizaciji regiona i održavanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a time i u cijeloj Evropi.

Putovanje saveznog kancelara će biti zaokruženo trilateralnim susretom šefova vlada Slovenije, Hrvatske i Austrije u Brdu kod Ljubljane. Tema ovih razgovora je zapošljavanje mladih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: