Pohvalila rezultate
60

Austrijska ministrica nakon sastanka u Briselu: BiH je uradila mnogo toga, sada je red na nama

I. M.
Karoline Edtstadler (Screenshot: Europa.eu)
Karoline Edtstadler (Screenshot: Europa.eu)
Austrijska ministrica za EU i ustav Karoline Edtstadler danas je nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto poručila da je Bosne i Hercegovina posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ona je poručila da je Bosna i Hercegovina poduzela potrebne korake, a sada je na Komisiji da predstavi Izvještaj o napretku zemlje.

"Atmosfera je bila veoma dobra. Razgovarali smo o mogućnostima da Bosna i Hercegovina dobije podršku kako bi krenula na put ka Evropskoj uniji. Predsjedavajuća je također vrlo jasno iznijela napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla", rekla je.

Edtstadler je naglasila da iako je prošle godine bilo pomaka u ovom procesu, ali je u ovoj godini urađeno je mnogo toga. Navela je da je ovdje donesen čitav niz zakona među kojima je zakon o slobodi pristupa informacijama, zakon o ombudsmanu, o izmjenama i dopunama VSTV-a. Spomenula je i pregovore o Frontexu te je kazala da su ovo značajni koraci.

"Mogu reći da su i druge države članice bile vrlo ohrabrujuće da nastave. Predsjedavjuća je također naglasila da se zaista trude udružiti u Bosni i Hercegovini. Sada je red na Komisiji da predstavi Izvještaj o napretku kako bi šefovi država i vlada mogli zapravo odlučiti o početku pristupnih pregovora s BIH u martu", rekla je.

Ministrica je mišljenja da je to apsolutno neophodno, a posebno s obzirom na činjenicu da se nalazimo u potpuno izmijenjenom svijetu te se ovaj zamah mora iskoristiti.

"Bosna i Hercegovina se također mora potruditi da ostane na pravom putu. To je naše političko opredjeljenje, a ako postoji politička volja, onda je i to moguće. Ovdje ne smijemo biti neuspješni", rekla je.

Ona je kazala da se moraju slijediti dalji koraci, mora se postaviti pregovarački okvir. Naglasila je da vidi posvećenost BiH te da je mnogo toga već urađeno, a sada su oni na redu.

"Očekujem da će Komisija o tome izvijestiti što je prije moguće", istakla je.