Potpisan sporazum
27

Austrijska kuća će biti u vlasništvu Zavoda za izgradnju KS, a upravljanje će vršiti Općina Centar

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština KS prihvatila je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi s rekonstrukcijom Austrijske kuće. Zemlja na kojoj se objekt nalazi pripada Zavodu za izgradnju KS, Općina Centar će graditi objekt i upravljati njime 99 godina, a Ministarstvo pravde KS će dobiti dio objekta za Evropsku kuću nacionalnih manjina.

Sporazumom je regulisano da tokom 99 godina Općina Centar neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište Zavodu za izgradnju, a Općina će Ministarstvu pravde ustupiti dio objekta za potrebe KS bez naknade.

"Površina dijela poslovnog prostora bit će precizirana nakon tehničkog prijema, etažiranja i utvrđene investicione vrijednosti objekta i zemljišta te se strane obavezuju da sačine aneks ugovora o pravu građenja kojim će definirati površinu ili etažni dio koji se ustupa Ministarstvu bez naknade i ujedno dogovoriti održavanje, korištenja i raspodjelu operativnih troškova za objekt", navodi se u sporazumu.

Nakon 99 godina Austrijska kuća prelazi u vlasništvo Zavoda za izgradnju KS, ukoliko ne bude postignut drugačiji dogovor. Zavod za izgradnju će vršiti nadzor nad radovima izgradnje Austrijske kuće.

Zastupnik u Skupštini KS Edin Forto kazao je kako je ovo jedan pozitivan projekt za koji svi jedva čekaju da se izgradi.

"Mi ovaj projekt podržavamo svim srcem, jer je planirano da se u njemu nalazi dom Dnevnog centra u kojem će djeca imati besplatno obrazovanje", rekao je Forto.

Općina Centar je za ovaj projekt izdvojila 50.000 KM iz budžeta za 2017. godinu, a iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 400.000 KM.

Austrijska kuća izgrađena je pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na površini od 705 metara kvadratnih.