BiH
37

Austrijanci Željeznicama FBiH poslali mjerna kola za ispitivanje pruge

Piše: F. K.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon katastrofalnih poplava u BiH, i načinjene velike štete željezničkim prugama u BiH, reagirale su Austrijske željeznice (OBB) kako bi pomogle Željeznicama FBiH i RS. Poslali su mjerna kola koja će pomoći da se otkrije pravo stanje kolosijeka, posebno onih dionica koje su poplave znatno oštetile. Treba imati na umu da su željezničari krajnjim naporom u vrlo kratkom roku uspjeli uspostaviti saobraćaj na cijeloj teritoriji. A, štete na željezničkoj infrastrukturi su milionske.

Austrijski partneri uputili su, naime, mjerna kola za ispitivanje pruge. Mjerna kola danas su stigla na peron glavne Željezničke stanice u Sarajevu, odakle su nastavila ispitivanje pruge od Sarajeva do Čapljine.

Kontrolna mjerenja već su obavljena na prugama Željeznica FBiH i Željeznica Republike Srpske.

Mjerenja su izvršena od Dobrljina na granici s Hrvatskom, preko Bosanskog Novog i Bihaća do Martina Broda, a potom su ponovo od Bosanskog Novog, preko Banje Luke, Doboja i Sarajeva, izvršena mjerenja do Mostara, Čapljina i Metkovića.

Obavljena su mjerenja i na prugama do Brčkog, Banovića i Zvornika, a na koncu i od Doboja do Bosanskog Šamca.

Nakon mjerenja Željeznice FBiH i Željeznice RS dobit će rezultate mjerenja, koji će pokazati stanje kolosijeka, a na osnovu tih rezultata obavit će se eventualne popravke.

Mjerni voz sastavljen od lokomotive, mjernog i pratećeg vagona, izazvao je pažnju duž pruge kojom se kretao.

Inače, ovakva mjerenja mjernim kolima prema pravilnicima su predviđena dva puta godišnje.

Predstavnici željeznica obje kompanije u BiH izrazili su zahvalnost za ovu donaciju, koja će još više poboljšati sigurnost saobraćaja na prugama u BiH.

Prema nekim procjenama vrijednost ove donacije je oko 100.000 eura.