Sastanak u Prnjavoru
1

Austrijanci zainteresovani za ulaganje u sjevernom dijelu BiH

SRNA
Siniša Gatarić
Siniša Gatarić
Ambasador Austrije u BiH Donatus Kek izjavio je u Prnjavoru da su austrijski investitori zainteresovani za ulaganja u sjevernom dijelu BiH i izrazio nadu da će posredstvom svog trgovinskog savjetnika moći uticati na konkretizaciju ove saradnje.

"Prnjavor je interesantno područje i sigurno ima potencijal za budućnost", rekao je Kek novinarima nakon sastanka sa načelnikom općine Prnjavor Sinišom Gatarićem.

Kek je rekao da je tokom susreta bilo riječi i o dijaspori, odnosno o osobama koje su porijeklom iz Prnjavora, a žive, rade i školuju se u Austriji.

Načelnik Gatarić je napomenuo da Prnjavor stranim investitorima može staviti na raspolaganje postojeće privredne kapacitete, ali i stvoriti uslove za ulazak stranog kapitala u ovu opštinu.

"To bi dovelo do razvoja poljoprivrede, ali i turizma, privrednog oporavka onih subjekata koji su trenutno u krizi,kao što su Banja Kulaši i ergela. Geografsko područje između dvije planine - Ljubića i Motajice idealno je za razvoj lovnog turizma, a tu je i rijeka Ukrina, jezero Drenova i ribnjaci za razvoj ribolova. Imamo šta da ponudimo,samo je sve to potrebno na transparentan način prezentovati“, rekao je Gatarić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici privrednika koji djeluju na području ove općine.