Susret Alkalaj - Waldner
0

Austrija želi BiH u evropskoj porodici

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se u Sarajevu s državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova i evropskih i internacionalnih pitanja Republike Austrije Wolfgangom Waldnerom.

Alkalaj je izrazio zadovoljstvo zbog posjete državnog sekretara Waldnera Bosni i Hercegovini, uz ocjenu da razmjene posjeta doprinose unapređenju odličnih odnosa koje BiH i Austrija imaju.

Upoznao je sagovornika o trenutnim prilikama u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima BiH te izrazio očekivanje da će nakon formiranja vlasti na nivou BiH biti ispunjeni svi postavljeni uvjeti da bi BiH nastavila napredak na putu evroatlantskih integracija.

Alkalaj je zahvalio za učešće austrijskih vojnika u misijama u BiH te posebno za podršku Austrije izboru BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za period 2010.-2011., ističući odličnu saradnju i međusobnu podršku dviju zemalja na međunarodnom planu.

Ocijenio je da je saradnju dviju zemalja potrebno dodatno unaprijediti, a naročito u ekonomskoj oblasti.

Waldner je istakao da je prvi put u BiH i da je impresioniran izgledom glavnog grada. Kazao je da su stavovi Austrije prema BiH poznati, te da je Austrija vrlo blizak prijatelj BiH i da želi da BiH što prije postane punopravna članica EU porodice.

Izrazio je nadu da će BiH do kraja godine predati zahtjev za stjecanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Istakavši historijske veze i činjenicu da u Austriji živi veliki broj građana porijeklom iz BiH pozvao je na saradnju dviju zemalja u okviru brojnih kulturnih projekata.

Alkalaj je iskoristio priliku da upozna sagovornika o kandidaturi Sarajeva za kulturnu prijestolnicu Evrope 2014. godine i zatraži podršku Austrije, što je državni sekretar Waldner pozdravio.

Teme razgovora bile su i strukturalni dijalog o pravosuđu BiH i aktuelna pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.