Podrška iz Beča
96

Austrija reagovala na najavu otvaranja pregovora EU sa BiH: Država je pokazala hrabrost i snagu

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg komentirao je pozitivan izvještaj Evropske komisije o napretku reformu i BiH te je rekao kako je država pokazala hrabrost i snagu.
U svojoj izjavi, Schallenberg je rekao kako je ovim činom postignuta važna prekretnica u EU integracijama.

"Pozitivnim izvještajem Evropske komisije o napretku reformskog procesa u Bosni i Hercegovini postigli smo važnu prekretnicu u EU integracijama. Bosna i Hercegovina je pokazala hrabrost i pogonsku snagu i posljednjih mjeseci je pokrenula niz ključnih EU-reformi, kako bi utrla put ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je šef austrijske diplomatije.

Naglasio je kako se ovaj momenat mora iskoristiti.

"Ovaj zamah moramo iskoristiti: ja očekujem od šefova država i vlada, da na Vijeću Evropske unije sljedeće sedmice kompletiraju iskorak i da, sljedeći preporuku Evropske komisije, daju zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. U vrijeme kad se rat vratio na evropski kontinent, a geopolitička neizvjesnost raste, svi čelnici Evropske unije moraju biti svjesni, da je integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju i stvar naše vlastite sigurnosti i stabilnosti. Mi moramo da vežemo države zapadnog Balkana za nas, kako bismo izbjegli maligne utjecaje trećih strana u našem neposrednom susjedstvu", poručio je.

Na kraju, naglasio je kako će Austrija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu.

"Bosna i Hercegovina može nastaviti da se i u budućnosti oslanja na Austriju kao jakog i odlučno glasnog partnera! Zajedno sa grupom 'Prijatelji zapadnog Balkana' nastavit ćemo da ohrabrujemo i podržavamo Bosnu i Hercegovinu u njenim reformama i na njenom putu u Evropsku uniju", zaključio je Schallenberg.

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obratila danas u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

"Dobra vijest! Odlučili smo preporučiti Evropskom vijeću da da BiH zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH", kazala je von der Leyen nakon čega je uslijedio aplauz.

Evropsko vijeće će 21. marta 2024. donijeti odluku o ulasku BiH u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Evropske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.