Turci drugi na listi
416

Austrija dobila skoro 7.000 novih državljana, najviše ih došlo iz Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Austrijski pasoš (Foto: Die Presse)
Austrijski pasoš (Foto: Die Presse)
Prema podacima Statističkog zavoda Austrije, u prvih devet mjeseci 2017. godine 6.856 osoba dobilo je austrijsko državljanstvo, a prvi na listi su bivši građani Bosne i Hercegovine.

Više od jedne trećine, odnosno 35 posto novih državljana je već rođeno u Austriji. Kako piše Heute, lideri na listi novih državljanstava su bivši građani naše zemlje od kojih je 950 dobilo austrijski pasoš.

Na drugom mjestu su Turci kojih je 597 dobilo državljanstvo Austrije, a njih slijede Kosovljani s 464 državljanstva, Srbijanci s 437 te Afganistanci s 340 austrijskih državljanstava.

Najveći broj državljanstava, više od 50 posto, ostvaren je na osnovu dužine boravka u zemlji, a 588 osoba dobile su državljanstvo na osnovu braka s austrijskim državljaninom.

Prema statističkim podacima, 77 osoba koje su boravile u inostranstvu također su dobile novi pasoš. U odnosu na isti period 2016., Austrija je ove godine za 9,2 posto izdala više dozvola za državljanstvo.

Najveći rast priliva novih državljana zabilježen je u Beču, piše Heute. Novi Austrijanci potom su se najviše naselili u Burgenlandu, Karntenu i Donjoj Austriji.