Za tri grada
75

Austrija BiH donirala 56 opremljenih šatora za smještaj 280 migranata

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Austrija je donirala BiH 56 šatora u koje će moći biti smješteno 280 migranata. Šatori će biti raspoređeni u Velikoj Kladuši, Bihaću i Sarajevu, ovisno o potrebi.

Kako je rekao šef Federalnog operativnog štaba za migrante Izudin Livadić, broj migranata se mijenja iz dana u dan, a prema posljednjim podacima Službe za poslove sa strancima do sada se prijavilo 7.919 nezakonitih migranta koji većinom ne žele ostati u BiH.

"Vlada FBiH je odnijela odluku da ustupi dvije lokacije - kasarnu Ušivak u Hadžićima i Agrokomerc u Velikoj Kladuši za smještaj migranata. Također, plaćeno je 29.800 KM PDV-a za uvoz donirane robe", rekao je Livadić.

Šef Sektora za civilnu zaštitu, upravljanje krizama i zaštitu od katastrofa pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Johan Bazdek kazao je kako su u roku od 24 sata nakon što su zaprimili molbu BiH za pomoć, donijeli odluku o donaciji šatora.

"Austrija se nada da možemo pomoći BiH da riješi ovi migrantsku situaciju. Svjesni smo situacije s migrantima u regiji i pomogli smo BiH jer smo ovakvu situaciju imali 2015. godine. Tu smo da vas podržimo", rekao je Bazdek.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazala je kako se čeka dogovor Vlade USK i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o lokacijama za postavljanje šatora, a u slučaju da bude potrebe postavit će kontejnere za tuširanje, toalet, agregate i cisterne s vodom.

"Od pet sati jutros smo na terenu i u koordinaciji s drugim subjektima kako bi realizovali sve", rekao je Solak.

Pomoćnica državnog ministra sigurnosti za pitanje migracija Murveta Džaferović istakla je kako su šatori vrlo kvalitetni, te da će u njih biti smještene porodice.

"Imamo problema s lokacijom Agrokomerca, ali uskoro bi trebali završiti traj pravni dio. Bunilo se i lokalno stanovništvo. Ako bude problema s finansijskim dijelom onda može doći do komplikacija, ali razgovara se o još jednom objektu. Od dvije lokacije smo odustali jer su bile preblizu granice", kazala je Džaferović.