Video poslao Haškom tribunalu
0

Austrija: Azil razotkrivaču zločina "Škorpiona"

Sarajevo-x.com
Jovan Mirilo
Jovan Mirilo
Jovan Mirilo, muškarac koji je Haškom tribunalu poslao snimak na kojem se vide zločini "Škorpiona" u Srebrenici, dobit će azil u Austriji.

Prema pisanju lista Der Standard, sud je Mirilu nakon četiri godine od podnošenja zahtjeva odobrio davanje azila.

Prethodno je, zbog pomaganja u istrazi masakra kojeg su izvršili pripadnici zločinačke jedinice "Škorpioni", dobio nagradu za ljudska prava "Bruno Kreisky".

Srpski aktivista je početkom prošle godine, nakon prvobitnog odbijanja zahtjeva za azilom, trebao biti protjeran iz Austrije, a sada je, nakon pozitivnog odgovora nezavisnog suda, konačno dobio status izbjeglice i mogućnost da ostane u toj zemlji.

Mirilo je 2005. Haškom tribunalu poslao video na kojem se vidi egzekucija šestorice vezanih srebreničkih zarobljenika, a 2007. je pobjegao u Austriju zbog brojnih prijetnji.

"Škorpioni" su 16. ili 17. jula 1995. u blizini Trnova ubili grupu od šest zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice, po naređenju pretpostavljenog starješine Vojske Republike Srpske. Ubijeni su Azimir Alispahić (17), Safet Fejzić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Juso Delić (16) i Dino Salihović (20).