Hadžiahmetović i Potts
0

Australija zainteresovana za razvoj događaja u BiH

FENA
Vlada Australije veoma je zainteresirana za razvoj događaja u BiH zbog jake zajednice Bosanaca i Hercegovaca u Australiji, ali i zbog želje australske vlade za stabilnom Evropom.

To je novoimenovani ambasador Australije u BiH Michael John Potts kazao predsjedavajućoj Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Australiju i poslanici u Predstavničkom domu Azri Hadžiahmetović, s kojom je danas razgovarao u Sarajevu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS-a BiH.

“Za nas je BiH ključ mira za zapadni Balkan, jer je uspjeh Bosne i Hercegovine uspjeh zapadnog Balkana, kao što se neuspjesi u BiH reflektiraju na cijeli zapadni Balkan”, kazao je Potts.

Sugovornici smatraju da je bilateralna suradnja BiH i Australije uspješna, ali ima prostora za njeno unapređenje.

Hadžiahmetović je izrazila zadovoljstvo što je kao predsjedavajuća Parlamentarne grupe prijateljstva posjetila Australiju i vidjela na koji je način uređeno australijsko društvo.

“U Australiji, koja je veliko i otvoreno tržište, živi veliki broj građana porijeklom iz BiH, što je samo jedan od elemenata na osnovu kojih zaključujem da bi bh. proizvodi mogli računati na uspješan plasman na australijskom tržištu”, kazala je Hadžiahmetović.