{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


August znatno poboljšao prihode UIOBiH

F
28.9.2012. u 17:56
1
1
August znatno poboljšao prihode UIOBiH
1
August znatno poboljšao prihode UIOBiH
Zgrada UIO-a
Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO), neto naplata u augustu je za 9,4 posto bila veća od neto naplate u istom mjesecu prošle godine. Krajnji rezultat bio bi i bolji da nije zabilježen i rast povrata indirektnih poreza za 7,8 posto u odnosu na august 2011, precizaju ekonomski analitičari u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.
Ipak, naplatom prihoda od indirektnih poreza u augustu su značajno poboljšani dosadašnji trendovi kod indirektnih poreza.

Na nivou osam mjeseci naplaćeno je 3,264 milijarde KM neto prihoda. Porast prihoda u augustu ne samo da je bio dovoljan da kompenzira pad prihoda u junu već je donio i porast od 0,9 posto na nivou osam mjeseci u odnosu na isti period 2011. i time se značajno približio godišnjem projektovanom rastu od 1,1 posto, preciziraju ekonomisti UIO.

U cjelini, za osam mjeseci 2012. naplaćeno je oko 30 mililiona KM više nego u istom periodu 2011.

Posmatrano po vrstama prihoda rast je zabilježen kod neto prihoda od PDV-a od oko 42 miliona KM, te kod prihoda od akciza od 29 miliona KM.

Očekivano, prihodi od carine su manji za 39 miliona KM.
Prihodi od akciza su u augustu 2012. zabilježili snažan rast od 31 posto.

Rastu akciza su najviše doprinijeli domaći obveznici akcize na duhan i akcize na derivate nafte. Akcize, iz godinu u godinu, postaju sve značajniji izvor javnih prihoda i zajedno s putarinom čine trećinu prihoda od indirektnih poreza.

Imajući to u vidu, značajnija odstupanja u naplati akciza u odnosu na projekcije mogu da destabiliziraju finansiranje nivoa vlada. To ukazuje na potrebu da fiskalne vlasti trebaju posvetiti više pažnje politici akciza u BiH, ukazuje ekonomisti u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: