Sarajevo
14

Atraktivna lokacija propada: Bivšu zgradu Doma penzionera niko ne želi ni za 10 miliona KM

Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je cijena devastiranog objekta Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići spuštena sa 13,4 miliona KM na 10,3 miliona KM, ponovo se nisu pojavili zainteresovani kupci, zbog čega će današnja aukcija biti proglašena neuspješnom.

Ovu informaciju prvobitno nam je potvrdio Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH koja je posrednik u prodaji doma.

"Nije bilo ponuda", kratko nam je kazao Bekrić.

Kako saznajemo, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, u čijem vlasništvu je bivši Dom penzionera, nije zaprimio nijednu ponudu. Podsjećamo, iako je riječ o veoma atraktivnoj sarajevskoj lokaciji, ovo je već druga po redu neuspješna aukcija prodaje Doma penzionera u Nedžarićima.

"Iako smo očekivali da će biti ponuda, ipak nije bilo prijavljenih za aukciju. Možemo samo pretpostavljati zašto je to tako, a pretpostavka je da tržište nekretnina u Sarajevu baš i nije slobodno tržište. Meni sve to više liči na eventualne namjere da se dobije po nižoj cijeni, a kako se u tim velikim iznosima dogovara ili kojim metodama se to postiže, ne znam, niti se želim time baviti. Ipak smatram da je ovo bila dobra cijena za kupca i nelogično je da nije bilo zainteresovanih", kazao nam je direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić.

On ističe kako cijenu ne namjerava spuštati.

"Moje sadašnje razmišljanje jeste da dom nećemo dati ispod ove cijene. Organizirat ćemo se kojim putem i kojom dinamikom ćemo raditi na njegovoj prodaji u budućnosti. Imamo ga namjeru prodati, ali nemamo ga namjeru jeftino prodati", dodao je Krnjić.

Dom penzionera nalazi se u ulici Bulevar Meše Selimovića, a sastoji se od tri cjeline - stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafo-stanica.

Ukupna neto površina objekta iznosi 16.086,30 kvadratnih metara. Ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je 18.286,00 kvadratnih metara. Namjena objekta je poslovna.

Na pitanje kako je moguće da niko nije zainteresovan za jednu ovako atraktivnu lokaciju u Sarajevu, ekonomski analitičar Admir Čavalić govori nam kako je siguran da će dom u Nedžarićma biti prodat, ali da je očigledno kako akteri na tržištu još uvijek ne procjenjuju da su data cijena i vrijednost objekta realni.

"Nemogućnost prodaje tog objekta pokazuje da postoje određene šeme na tržištu nekretnina kada potencijalni kupac ne odgovara na datu ponudu jer se očekuje da će se uz svaki naredni poziv snižavati određena cijena. Ne možemo govoriti o nekoj realnoj tržišnoj cijeni jer tržište nekretnina u BiH kao takvo nije razvijeno, veoma je usporeno. Ne postoji zdrav odnos između ponude i potražnje i ne funkcioniše tržišni mehanizam jer postoje brojne barijere. Pojedinci ili grupacije kod nas više vole da posjeduju nego da budu korisnici rente. Svakako, tu je i niz drugih administrativnih barijera i zakonskih procedura te postojanje određenih parcijalnih interesa koji imaju pregovaračku moć da utječu na cijenu", govori nam Čavalić.

On dodaje kako je, s obzirom na nastalu situaciju, potrebno uložiti u adaptaciju bivšeg Doma penzionera u Nedžarićima. Sigurno je, dodaje, da prodaja doma mnogo znači Federalnom zavodu PIO.

Podsjećamo, dio devastiranog Doma penzionera u Sarajevu ranije je bio u vlasništvu Općine Ilidža koja se bez naknade nije htjela odreći tog prostora. Nakon što je Općini Ilidža data naknada, Vlada FBiH je 2016. dala saglasnost Federalnom zavodu PIO da pokrene postupak prodaje doma. Ipak, do sada se nisu javili zainteresovani investitori.