BiH
0

Atoyan: Čeka se funkcionalno Ministarstvo finansija FBiH

SRNA
Ruben Atoyan
Ruben Atoyan
Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan izjavio je Srni da zakazivanje sjednice Izvršnog odbora ove finansijske institucije na kojoj bi bilo razgovarano o nastavku kreditnog aranžmana sa BiH zavisi od postojanja funkcionalnog Ministarstva finansija Federacije BiH.

Podsjećajući da je otkazana sjednica Izvršnog odbora MMF-a na kojoj su 22. januara trebalo da budu razmatrani pismo namjere i zahtjev BiH za nastavak kreditnog aranžmana, Atoyan je rekao da datum nove sjednice još nije određen.

"Datum nove sjednice Izvršnog odbora MMF-a još nije određen i zakazivanje zavisi od postojanja potpuno funkcionalnog Ministarstva finansija Federacije BiH", rekao je Atoyan.

Prema njegovim riječima, u slučaju da ne bude riješen problem nastao smjenom ministra finansija FBiH, postoji rizik da Izvršni odbor MMF-a tokom januara, iako je to ranije bilo planirano, ne razmatra peti pregled u okviru stand-by aranžmana, uključujući i zahtjev vlasti BiH za produžetak i povećanje tekućeg aranžmana.

Atoyan je objasnio da pismo namjere BiH još nije finalizovano, jer nedostaje potpis federalnog ministra finansija, te da ga, shodno tome, Misija MMF-a u BiH nije uputila u sjedište Fonda u Washingtonu.

"Tek onda kada je pismo finalizovano, upućuje se u Washington", precizirao je Atoyan.

On je naveo da svi članovi Fiskalnog vijeća BiH potpisuju pismo namjere, kojim potvrđuju opredijeljenost zemlje i njenih sastavnih dijelova za provođenje ekonomskih politika koje MMF podržava u okviru stand-by aranžmana, te ga upućuju MMF-u.

"Za provođenje ovih politika, uključujući i izvršenje Budžeta FBiH za 2014. godinu, od presudne je važnosti potpuno funkcionalno Ministarstvo finansija Federacije BiH. Nadamo se brzom rješenju trenutnog zastoja i nastavljamo pažljivo pratiti situaciju", zaključio je Atoyan.

Pismo namjere potpisali su i Misiji MMF-a u BiH do sada dostavili svi članovi Fiskalnog vijeća BiH, osim federalnog ministra finansija Ante Krajine.

Predsjednik FBiH Živko Budimir smijenio je 3. januara Krajinu sa mjesta ministra finansija, a ovaj problem do danas nije riješen.