Putevima pobjede '17
89

Atif Dudaković o deblokadi Mostara: Nije bio blokiran grad, već njegovi Bošnjaci

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Centralna manifestacija obilježavanja 24. godišnjice deblokade Mostara održana je na sportskom igralištu Osnovne škole Bijelo Polje, gdje je upriličen poseban program sa cijelim nizom govornika, među kojima su bili i armijski general Atif Dudaković te ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević.

"Svaki naš dan može biti obilježen nekim događajem o borbi našeg naroda za opstanak. Naziv ove manifestacije je malo škakljiv, nije Mostar bio blokiran, bili su blokirani Bošnjaci. Deblokirani su i oslobođeni Bošnjaci ove doline i grada Mostara", kazao je u uvodu sinoćnjeg obraćanja general Dudaković.

Dudaković je još kazao da je poslije Karađorđeva Stjepan Mesić kazao Aliji Izetbegoviću da ne zna šta se tamo dogovaralo, ali zna da se pjevalo "nema te više Alija", a to je bila sudbina namjenjena cijelom narodu. Podsjetio je još Dudaković na cijeli niz historijskih lekcija koje današnje generacije ne smiju smetnuti s uma.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Federaciji Bosne i Hercegovine, Salko Bukvarević istakao je da je jedan od značajnijih zadataka obilježavanje značajnih datuma iz odbranbeno-oslobodilačkog rata, a da je jedan od datuma koji se posebno ističe onaj kad je deblokiran grad Mostar.

"Danas smo tu da iskažemo duboko poštovanje prema svim šehidima i poginulim borcima, da iskažemo poštovanje prema našem narodnom heroju Hujki, koji je tog dana dao svoj život", kazao je ministar Bukvarević, podsjetivši da su te 1993. godine bukvalno tri agresora napali Bosni i Hercegovinu i njene građane te da je samo hrabro srce pripadnika Armije BiH moglo izvojevati jednu ovakvu pobjedu.

"Naša je trajna obaveza da poštujemo ove datume, da ih zajedno sa našim saborcima obilježavamo i naravno da prenosimo tu istinu o odbrani Bosne i Hercegovine na mlađe generacije", zaključio je ministar Salko Bukvarević.

Ibrica Ljevo, ratni komadant i predsjednik JOB Mostar-Sjever podsjetio je značaja velike pobjede koju su jedinice Armije RBiH izvojevale prije 24 godine, kazavši da se danas ne treba samo sjećati poginulih i demobilisanih boraca, već da im treba sistemski riješiti njihovu poziciju.

U znak sjećanja na 160 poginulih boraca u zrak je na samom početku manifestacije pušten jedanak broj bijelih balona.