{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asocijacija XY: Jedna milijarda ustaje

F
6.2.2013. u 19:08
2
12
Asocijacija XY: Jedna milijarda ustaje
2
Asocijacija XY: Jedna milijarda ustaje
Gotovo 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području BiH sa sjedištem u Sarajevu realizira globalnu kampanju "Jedna milijarda ustaje" (One Billlion Rising) protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.
U okviru te kampanje 14. februara aktivisti i stanovnici Sarajeva pridružit će se, na Trgu Djece Sarajeva aktivistima širom svijeta u kampanji "Jedna milijarda ustaje".

Kampanji "Jedna milijarda ustaje" u Sarajevu će se priključiti direktor USAID-a David Barth sa suprugom, Danuta Moon supruga američkog ambasadora, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, te druge osobe iz kulturnog, javnog i političkog života BiH.

Centralna aktivnost tog događaja je ples, a aktivisti iz brojnih organizacija uključenih u kampanju dijelit će i promotivne materijale, te direktno informirati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.

Taj događaj pokrenut je kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku prema kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana.

- Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje - navode iz Asocijacije XY.

Kampanja "Jedna milijarda ustaje" odvijat će se simultano u 190 država, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe.

U BIH će se protestno plesati u Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: