BiH
2

Asocijacija XY: Jedna milijarda ustaje

FENA
Gotovo 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području BiH sa sjedištem u Sarajevu realizira globalnu kampanju "Jedna milijarda ustaje" (One Billlion Rising) protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

U okviru te kampanje 14. februara aktivisti i stanovnici Sarajeva pridružit će se, na Trgu Djece Sarajeva aktivistima širom svijeta u kampanji "Jedna milijarda ustaje".

Kampanji "Jedna milijarda ustaje" u Sarajevu će se priključiti direktor USAID-a David Barth sa suprugom, Danuta Moon supruga američkog ambasadora, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, te druge osobe iz kulturnog, javnog i političkog života BiH.

Centralna aktivnost tog događaja je ples, a aktivisti iz brojnih organizacija uključenih u kampanju dijelit će i promotivne materijale, te direktno informirati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.

Taj događaj pokrenut je kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku prema kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana.

  • Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje - navode iz Asocijacije XY.

Kampanja "Jedna milijarda ustaje" odvijat će se simultano u 190 država, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe.

U BIH će se protestno plesati u Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru...