BiH
15

Asocijacija XY: Budi muško, potpiši deklaraciju "Mojih 5 protiv nasilja"

Klix.ba
U saradnji sa CARE International, Balkans i uz podršku Švicarske vlade, Austrijske razvojne agencije (ADA), OAK Fondacije i CARE Njemačka-Luxembrug, Asocijacija XY sa svojim volonterima organizirala akciju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i u sklopu kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Volonteri Asocijacije XY i članovi kluba "Budi muško Sarajevo" su pozvali građane Sarajeva da daju svoj glas protiv nasilja i potpišu deklaraciju "Mojih 5 protiv nasilja“ koja je bila instalirana na Trgu djece Sarajeva.

Također, mladi aktivisti su organizirali edukativne radionice o prevenciji nasilja, te su učenici osnovnih i srednjih škola, ali i prolaznici, imali priliku saznati više o nasilju kao društvenom fenomenu.

Akcija razvijanja i podizanja javne svijesti o problemima nasilja dio je regionalnog projekta "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladim u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa – Inicijativa mladića“, kojeg se uspješno implementira u nekoliko bh. gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Konjic), te u Srbiji, Hrvatskoj i Kosovu, saopćeno je iz Asocijacije XY.