Slijedi li novi predmet?
100

Asim Sarajlić je "od ranije poznat" Tužilaštvu KS: Već optužen za trgovinu utjecajem

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U jeku nove afere koju je rasplamsao načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavom snimka u kojem SDA-ov Asim Sarajlić navodno trguje glasovima i mjestima za posao u kantonalnim ministarstvima, vrijedi podsjetiti javnost kako upravo ovaj čovjek s vrha SDA već ima dosije u Tužilaštvu.
Zvanično, optužnica u okviru predmeta "Bosna" se odnosi na krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja.

Optužnica tereti Zukića da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredi. Ista optužnica bivšeg direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića tereti za zloupotrebu položaja, a Asima Sarajlića za primanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem.

Asim Sarajlić je zajedno sa Amirom Zukićem, Mirsadom Kukićem i Esedom Džananovićem optužen da je u periodu od mjeseca maja 2016. godine do 26.8.2016 godine u Sarajevu radio na zapošljavanju osobe A.Š. na radnu poziciju u Elektroprivredi BiH.

U predmetu koji se odvija pred Općinskim sudom, a kojega čini još optužnica u koje su uključena i druga imena, zasad je osuđen samo vozač Amira Zukića, Seid Fazlagić, kojem je nakon priznanja krivice izrečena presuda kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci.