Naša zemlja u očima fotonovinarke
0

Ashli Wallace: BiH je prelijepa zemlja dobrih ljudi

Sarajevo-x.com
Ashli Wallace
Ashli Wallace
Studentica fotonovinarstva boravila je u našoj zemlji dvije sedmice, u intervjuu za američke medije BiH je opisala kao prelijepu zemlju dobrih ljudi.

Ashli Wallace, 21-godišnja studentica fotonovinarstva na Univerzitetu Webster u St. Louisu, u Bosni i Hercegovini boravila je na studijskom putovanju. Do sada je ova mlada Amerikanka bila u 23 zemlje svijeta, a iskustvo koje je stekla u našoj zemlji opisala je kao prelijepo.

"Bila sam u mnogim muslimanskim zemljama. Moj tata i ja volimo Bliski istok. Jednog dana su nam žene iz Bosne govorile o onom kroz šta su prošle. Govorile su o ubijenim članovima porodice, o dječacima koje su oblačile kao djevojčice kako bi ih sačuvali od smrti", izjavila je Wallace za portal dddnews.com

Ashli kaže kako su joj žene govorile o silovanju i ubistvima u Srebrenici.

"Jedna žena mi je ispričala kako su joj ubili sina kojeg je ona obukla u djevojčicu. Nažalost, shvatili su da je to ipak muški član porodice", kaže ova 21-godišnja Amerikanka.

U sklopu svog putovanja i boravka u BiH, Ashli je posjetila Srebrenicu i Tuzlu. Također, boravila je u Komemorativnom centru gdje je prisustvovala provjeri DNK žrtava srebreničkog genocida.

"U masovnim grobnicama traže posmrtne ostatke srebreničkih žrtava. Kad su Srbi shvatili da će biti optuženi za genocid, premještali su tijela iz jedne grobnice u drugu. Zbog toga su kosti žrtava pomiješane", kaže Wallace.

U Srebrenici i Komemorativnom centru u Tuzli Ashli je napravila najviše fotografija kako bi ispričala svoju priču iz BiH.

"Holandski vojnici pokušali su spriječiti Srebreničane. Oni su bili u sastavu snaga Ujedinjenih naroda. Ali, bilo ih je tek 500 tako da ništa nisu mogli uraditi protiv srpskih vojnika", dodala je ova Amerikanka.

Osim o genocidu, Ashli je govorila i o ljepotama zemlje.

"Bosna je prelijepa. Nije onakva kako sam očekivala. Mislila sam da je to neplodna i suha zemlja", pojašnjava Ashli te našu zemlju opisuje kao bujnu i prepunu zelenila.

"Osjećala sam se kao kod kuće i pozitivno sam iznenađena".

Na pitanje novinara da li bi ponovo došla u Bosnu Hercegovinu, Ashli je pozitivno odgovorila i rekla kako će sljedeći put sa sobom povesti i svog oca.