|

Arnaut: Zašto HDZ koči sjednicu Istražne komisije za stanje u pravosuđu

Arnaut: Zašto HDZ koči sjednicu Istražne komisije za stanje u pravosuđu
27
F
FENA
26.8.2019. u 15:01
8
komentara
27

dijeljenja
Arnaut: Zašto HDZ koči sjednicu Istražne komisije za stanje u pravosuđu Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je odgovor od sekretara tog doma Marina Vukoje (HDZ) zbog čega još uvijek nije zakazao konstituirajuću sjednicu Istražne komisije Predstavničkog doma koja je uspostavljena sa zadatkom da istraži stanje u pravosuđu, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU.
Arnaut podsjeća da je Predstavnički dom tu istražnu komisiju osnovao prije tačno dva mjeseca, 26. juna, da je istim Zaključkom Dom imenovao njene članove na način da je Klubove poslanika zadužio da dostave imena članova komisije, a ne samo prijedloge, te da je u propisanom roku dostavljen dovoljan broj članova, uključujući i entitetsku zastupljenost.

Kao predlagač navedenog zaključka, Arnaut od sekretara Vukoje stoga traži odgovor zašto još uvijek nije ispunio svoju obavezu iz Poslovnika koji nalaže da "Prvu sjednicu komisije saziva sekretar Doma".

Arnaut podsjeća da je Istražna komisija osnovana s ciljem napretka naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je takav potez rezultat obaveze Parlamentarne skupštine BiH da igra ulogu u osiguranju odgovornosti javnih institucija pred građanima BiH, kao i da razmatra rad pravosudnog sistema, bez uitcanja na pojedinačne slučajeve.

Arnaut podcrtava da značajna većina nosioca pravosudnih funkcija pošteno, predano i profesionalno obavlja svoj posao, ali da povjerenje građana u pravosudni sistem rapidno opada zbog sistemskih manjkavosti čije je saniranje dužnost i obaveza Parlamentarne skupštine BiH, te da su brojni međunarodni partneri, uključujući Ambasadu SAD-a i Misiju OSCE-a, pozdravili uspostavu ove Istražne komisije i istakli da je ovakva uloga Parlamenta ključna za sistem provjera i ravnoteže u demokratskom društvu.

"S obzirom na to da Predstavnički dom ne može vršiti ovu svoju važnu ulogu sve dok Vi, kao sekretar Doma, ne ispunite svoju poslovničku obavezu i ne sazovete prvu sjednicu Istražne komisije, molim odgovor zašto to još niste učinili", zaključuje Arnaut u svom upitu, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...